A szilva alapvetően is nagyon egészséges, de július közepétől október elejéig tartó szezonján kívül nem mindig lehet hozzáférni. A jó hír, hogy aszalt formában is rendkívül tápláló, sőt bizonyos tekintetben még táplálóbb is, mint ha frissen fogyasztanád – főleg, ha a rosttartalmát nézzük. Lássuk, hogy kutatások szerint az aszalt szilva milyen egészségügyi előnyöket tartogathat számodra.
1. Kiváló rostforrás
Az aszalt szilva egyik legnagyobb előnye, hogy magas a rosttartalma: 100 grammos adagjában 7,1 grammos mennyiség található. Ez azért is hasznos, mert a rostok táplálékul szolgálnak a „jó” bélbaktériumok számára. Ha pedig ők boldogok, te is az leszel: tevékenységük nemcsak a bélrendszerre, hanem a szervezet általános egészségügyi állapotára is pozitívan hat.
2. Enyhítheti a székrekedést
Az aszalt szilva és a szilvalé a székrekedés természetes gyógymódjaként terjedt el a népi gyógyászatban, de hatását kutatások is igazolják. Egy 2022-es tanulmány például krónikus székrekedésre is ajánlja, ami kiemelkedő rosttartalma mellett magas szorbit-, pektin- és polifenoltartalmának is tulajdonítható.
Más tanulmányok szerint napi 80–120 gramm aszalt szilva fogyasztása növelheti a széklet tömegét és a székletürítés gyakoriságát, ami további védelmet nyújthat a székrekedés ellen.
3. Támogathatja a csontok egészségét
Az aszalt szilvában magas koncentrációban van jelen a K-vitamin és a kálium. Ezek a tápanyagok fontos szerepet játszanak a csontok egészségében, illetve a csontritkulás megelőzésében.
Statisztikák szerint a posztmenopauzás nőknél sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki a csontritkulás. Egy 2022-es vizsgálat azonban megállapította, hogy napi 50 gramm aszalt szilva fogyasztása segíthet megelőzni a csontsűrűség visszaesését, ami csökkenteni a csontritkulás, illetve az abból fakadó törések kockázatát.
4. Csökkentheti a magas vérnyomást
A kálium az egyik legjobb tápanyag magas vérnyomásra, az aszalt szilva pedig történetesen nagyszerű forrása ennek az ásványi anyagnak.
100 grammos adagja 732 mg káliumot tartalmaz, ami a napi ajánlott beviteli mennyiség közel harmadának felel meg.
5. Védheti a szívet
Amellett, hogy csökkentheti a vérnyomást, az aszalt szilva segíthet kordában tartani a koleszterinszintet, ezáltal mérsékelheti a szívbetegségek kockázatát.
Erre enged következni egy 2019-es tanulmány eredménye is, melynek keretében a kutatók úgy találták, hogy a „rossz”, LDL-koleszterinszint csökkentésével az aszalt szilva megelőző szerepet játszhat a krónikus betegségek kialakulásában.
Az aszalt szilva szívbarát tulajdonságaihoz magas rosttartalma is hozzájárul.
6. Kellemesen eltelíthet
Az aszalt szilva jobban eltelít az evés után, mint más ételek, így a jóllakottság érzését fenntartva megakadályozhatja a túlevést, ami megterhelheti az emésztőrendszert, és túlzott ingadozásokat okozhat a vércukorszintben.
Az aszalt szilva fogyasztásának lehetséges kockázatai
Számolni kell azzal, hogy aszalt formában a szilvának magasabb a cukortartalma. A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy 100 grammos mennyisége 38 gramm cukrot tartalmaz. Bár az aszalt szilvának ezzel együtt is alacsonyabb a glikémiás indexe, a cukorbetegek csak kellő körültekintéssel fogyaszthatják.
Az aszalt szilva nagyobb mennyiségben hasmenést is okozhat.
Azoknak a vesebetegeknek, akiknek korlátozniuk kell káliumbevitelüket, ugyancsak vigyázniuk kell vele. A szakemberek általánosságban azt javasolják, hogy az aszalt szilva napi adagját 5 szemnél kell meghúzni. Bár sok tanulmányban a résztevők duplaekkora mennyiséget fogyasztottak, ez nem feltétlenül szükséges. Jobb kisebb adagban bevezetni az étrendbe, majd fokozatosan megemelni a mennyiségét.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés