Ez a gyümölcs aszalva egészségesebb: megelőzheti a rákot és a csontritkulást

GettyImages-57303358
Olvasási idő kb. 4 perc

Az aszalt szilva fogyasztásának szerteágazó egészségügyi előnyeit kutatások is alátámasztják.

A szilva alapvetően is nagyon egészséges, de július közepétől október elejéig tartó szezonján kívül nem mindig lehet hozzáférni. A jó hír, hogy aszalt formában is rendkívül tápláló, sőt bizonyos tekintetben még táplálóbb is, mint ha frissen fogyasztanád – főleg, ha a rosttartalmát nézzük. Lássuk, hogy kutatások szerint az aszalt szilva milyen egészségügyi előnyöket tartogathat számodra.

1. Kiváló rostforrás

Az aszalt szilva egyik legnagyobb előnye, hogy magas a rosttartalma: 100 grammos adagjában 7,1 grammos mennyiség található. Ez azért is hasznos, mert a rostok táplálékul szolgálnak a „jó” bélbaktériumok számára. Ha pedig ők boldogok, te is az leszel: tevékenységük nemcsak a bélrendszerre, hanem a szervezet általános egészségügyi állapotára is pozitívan hat.

Az aszalt szilva tele van az emésztést segítő rostokkal
Az aszalt szilva tele van az emésztést segítő rostokkalJulio Ricco / Getty Images Hungary

2. Enyhítheti a székrekedést

Az aszalt szilva és a szilvalé a székrekedés természetes gyógymódjaként terjedt el a népi gyógyászatban, de hatását kutatások is igazolják. Egy 2022-es tanulmány például krónikus székrekedésre is ajánlja, ami kiemelkedő rosttartalma mellett magas szorbit-, pektin- és polifenoltartalmának is tulajdonítható.

Más tanulmányok szerint napi 80–120 gramm aszalt szilva fogyasztása növelheti a széklet tömegét és a székletürítés gyakoriságát, ami további védelmet nyújthat a székrekedés ellen.

3. Támogathatja a csontok egészségét

Az aszalt szilvában magas koncentrációban van jelen a K-vitamin és a kálium. Ezek a tápanyagok fontos szerepet játszanak a csontok egészségében, illetve a csontritkulás megelőzésében.

Statisztikák szerint a posztmenopauzás nőknél sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki a csontritkulás. Egy 2022-es vizsgálat azonban megállapította, hogy napi 50 gramm aszalt szilva fogyasztása segíthet megelőzni a csontsűrűség visszaesését, ami csökkenteni a csontritkulás, illetve az abból fakadó törések kockázatát.

Káliumtartalma révén erősíti a csontokat
Káliumtartalma révén erősíti a csontokatdionisvero / Getty Images Hungary

4. Csökkentheti a magas vérnyomást

A kálium az egyik legjobb tápanyag magas vérnyomásra, az aszalt szilva pedig történetesen nagyszerű forrása ennek az ásványi anyagnak.

100 grammos adagja 732 mg káliumot tartalmaz, ami a napi ajánlott beviteli mennyiség közel harmadának felel meg.

5. Védheti a szívet

Amellett, hogy csökkentheti a vérnyomást, az aszalt szilva segíthet kordában tartani a koleszterinszintet, ezáltal mérsékelheti a szívbetegségek kockázatát.

Erre enged következni egy 2019-es tanulmány eredménye is, melynek keretében a kutatók úgy találták, hogy a „rossz”, LDL-koleszterinszint csökkentésével az aszalt szilva megelőző szerepet játszhat a krónikus betegségek kialakulásában.

Az aszalt szilva szívbarát tulajdonságaihoz magas rosttartalma is hozzájárul.

6. Kellemesen eltelíthet

Az aszalt szilva jobban eltelít az evés után, mint más ételek, így a jóllakottság érzését fenntartva megakadályozhatja a túlevést, ami megterhelheti az emésztőrendszert, és túlzott ingadozásokat okozhat a vércukorszintben.

Más aszalt gyümölcsökkel és diófélékkel együtt fogyasztva finom és tápláló reggeli válhat belőle
Más aszalt gyümölcsökkel és diófélékkel együtt fogyasztva finom és tápláló reggeli válhat belőleEva-Katalin / Getty Images Hungary

Az aszalt szilva fogyasztásának lehetséges kockázatai

Számolni kell azzal, hogy aszalt formában a szilvának magasabb a cukortartalma. A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy 100 grammos mennyisége 38 gramm cukrot tartalmaz. Bár az aszalt szilvának ezzel együtt is alacsonyabb a glikémiás indexe, a cukorbetegek csak kellő körültekintéssel fogyaszthatják.

Az aszalt szilva nagyobb mennyiségben hasmenést is okozhat.

Azoknak a vesebetegeknek, akiknek korlátozniuk kell káliumbevitelüket, ugyancsak vigyázniuk kell vele. A szakemberek általánosságban azt javasolják, hogy az aszalt szilva napi adagját 5 szemnél kell meghúzni. Bár sok tanulmányban a résztevők duplaekkora mennyiséget fogyasztottak, ez nem feltétlenül szükséges. Jobb kisebb adagban bevezetni az étrendbe, majd fokozatosan megemelni a mennyiségét.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek