Nem csak a rendszeres edzés tehet fittebbé és egészségesebbé!

Mindenki tudja, hogy a rendszeres testmozgás mennyire pozitívan hat testre és lélekre egyaránt. Sokan azonban inkább hellyel-közzel, mintsem állandó gyakorisággal állnak neki megmozgatni az izmaikat. De vajon mennyire eredményes az időnkénti sportolás?

A kutatások egyértelműen azt mutatják, hogy az alkalmankénti testedzés is sokkal több a semminél – állítják a Medium által megkérdezett szakértők. A tested ugyanis jóval könnyebben billen újra formába, ha korábban már megszokta a mozgást.

Könnyebben jössz vissza a gyakorlatba

A rendszeres mozgás nagyon hamar, néhány hét alatt átalakítja a tested. Erősödik a szívizom, nő a szív teljesítőképessége – magyarázza Melissa Morris mozgásszakértő –, megnő az állóképesség, kevésbé fáradunk el egy kiadós edzésben, ugyanis a szervezet megtanulja, hogyan ossza be az oxigént. Hosszabb távon csökken a vérnyomás, az izmok nagyobb energiakifejtésre lesznek képesek, sőt javul a lelki egészség is.

Ha viszont hanyagolod a mozgást, ugyanez a folyamat a visszájára fordul, és hasonlóan rövid idő leforgása alatt visszaáll szervezeted a régi állapotába. Az egyén edzettségi szintjétől függően 3-4 hét alatt eltűnnek a szív- és érrendszerre gyakorolt pozitív hatások, míg az izmok nagyjából 6 hét leforgása alatt satnyulnak el. Ha rendszertelenül, csupán havi néhány alkalommal vagy ritkábban edzel, a tested folyamatosan ide-oda „ugrál”: felerősödik, majd újból legyengül.

A rendszertelen mozgás is hasznos
A rendszertelen mozgás is hasznosIvanko_Brnjakovic / Getty Images Hungary

A jó hír az, hogy sokkal könnyebb visszaszokni és újra jó formába hozni a tested, ha időnként – akár rendszertelenül is – szoktál mozogni. Létezik ugyanis az izommemória jelensége, vagyis izmaid emlékeznek a már egyszer megtanult gyakorlatokra. Hiába zsugorodnak össze az izmok, az izomsejtek megmaradnak. Van tehát mire építeni, így hiába hanyagoltad el a mozgást akár hetekig, tested emlékszik és képes hasznosítani azt, amit korábban elsajátított.

Te magad rendelkezhetsz az időddel

A rendszertelen mozgásnak egyedül akkor van hátulütője, ha fogyni szeretnél. A kihagyás alatt ugyanis könnyen visszaszeded a leadott pluszkilókat, amiktől azután újfent meg kell szabadulnod. A felszedett kilók miatt ilyenkor nehezebben is szoksz vissza a mozgáshoz.

Más téren viszont semmilyen rossz hatása nincs annak, ha nem naponta, hanem csak hetente vagy akár havi egyszer-kétszer áldozol időt a sportra. Sokan képtelenek a túlzsúfolt munkanapokon időt szakítani a mozgásra, ezért hétvégén igyekeznek bepótolni. Ilyenkor érdemes egy alkalomra összesűríteni mindazt a mozgásmennyiséget, amit egyébként szétszórnál heti többszöri edzésre – javasolja dr. Linda Pescatello, a Connecticuti Egyetem kineziológiaprofesszora.

Azt is érdemes tudni, hogy a rendszeres testmozgás nem egyenlő a hosszú, kimerítő edzéssel. Ha nem tudsz egyszerre fél vagy egy órát szakítani a mozgásra, sportolj inkább két-háromszor tíz percet a nap különböző pontjain. Mozogj akkor, amikor neked jólesik, amikor időd van rá – a lényeg, hogy ne tespedj a fotelben egész életedben.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek