10 tipp az egészséges lábfejért

A statisztikák szerint a felnőttek háromnegyede észlel valamilyen problémát a lábfejével kapcsolatban, legyen szó higiéniai gondokról vagy rendszeres fájdalomról. Ehhez képest mégis nagyon kevesen figyelnek oda igazán a lábuk egészségére. Segítünk, hogyan tudod elkerülni a gondokat.

A legnagyobb probléma, hogy sokan egyáltalán nem tudják, mihez kezdjenek a lábfájással – véli dr. Marian T. Hannan, a Harvard orvosi karának professzora, a mozgásszervi betegségek szakértője. A háziorvosok nem kapnak megfelelő képzést a témában, a legtöbb ember pedig csak cukorbetegség vagy ízületi gyulladás esetén fordul ortopéd szakemberhez. Egy 2018-as amerikai felmérésben a megkérdezettek fele úgy nyilatkozott, hogy a körömvágáson kívül semmilyen más módon nem ápolja a lábfejét.

Ahogy öregszünk, úgy lesz egyre gyakoribb a probléma

Pedig nagyon is fontos lenne odafigyelni a lábfejed egészségére, hiszen a harmincas éveinktől kezdődően a lábfejben található izmok és inak gyengülni kezdenek, fokozatosan veszítenek a rugalmasságukból. A negyvenes évekre mindez már gyakori fájdalmak formájában jelentkezhet, és ilyenkor gyakran már a bütykök is megjelennek. Ez a fájdalmas kitüremkedés a nagylábujj csontjainak és ízületeinek abnormális elmozdulása miatt alakul ki.

Ötvenes-hatvanas életkorban még gyakoribbak lesznek a lábfejet érintő problémák. A talpban található zsírpárnák elvékonyodnak, a korábbi méretüknek kevesebb mint a felére csökkennek. Nők esetében a menopauzával járó ösztrogénszint-csökkenés megapasztja a lábfej csontsűrűségét, növelve a törések esélyét. Tyúkszemek is gyakrabban jelentkeznek idősebb korban, és számos, az öregedéssel járó krónikus betegség is veszélyezteti a láb egészségét.

De mit tehetünk, hogy elkerüljük a nagyobb problémákat?

A magas sarkú nem a legideálisabb lábbeli
A magas sarkú nem a legideálisabb lábbeliKris Ubach and Quim Roser / Getty Images Hungary

#1 Ügyelj rá, milyen cipőt hordasz

A fájdalmak és a kellemetlen kinövések okozója sok esetben a lábbeli helytelen megválasztása. A túl hegyes orrú vagy túl magas sarkú cipő könnyen tönkreteheti a lábfej izomzatát és csontjait. Mindig olyan cipőt válassz, amelyik jól illeszkedik a lábadra (se nem szűk, se nem bő), kényelmes viselned, és kellően kipárnázott. Érdemes váltogatnod a cipőket, ne hordd minden nap ugyanazt az egy párat. A magas sarkú csinos és elegáns, de nem a legegészségesebb megoldás, ezért érdemes csak a megfelelő alkalmakra tartogatni.

#2 Tornáztasd meg a lábfejed

A rendszeres testedzés minden szervednek jót tesz, ez alól a lábad sem kivétel. A lábtorna jó hatással van a talp és a lábfej izmaira. Érdemes különböző nyújtó és átmozgató gyakorlatokat végezni.

#3 Óvakodj a pluszkilóktól

A kutatások azt mutatják, hogy az elhízás súlyosbítja a lábbal kapcsolatos problémákat. A túlsúlyos emberek gyakrabban észlelnek sarokfájdalmakat és talpi íngyulladást, emellett a csontkinövések és a fáradásos csonttörés is rendszeres probléma szokott lenni (ez utóbbi akkor következik be, amikor a csontokat érintő állandó terhelés következtében a csontállományban mikrosérülések keletkeznek).

#4 Hidratáld és puhítsd a bőröd

Ha gyakran kezeled a lábfejed testápolóval, megakadályozhatod, hogy elveszítse puhaságát és kiszáradjon, töredezetté váljon a bőre. Vigyázz azonban a lábujjak közötti résszel, mert az ott esetlegesen felhalmozódó krém problémákat okozhat.

#5 Cserélj zoknit

Ha mindennap friss zoknid veszel fel, csökkented a bakteriális fertőzések esélyét. Érdemes továbbá napközben néhányszor levenni a cipőt és a zoknit, hogy lélegezhessen kicsit a lábfejed.

#6 Vágd rendszeresen és megfelelően a körmöd

Ezzel megakadályozhatod, hogy a lábkörmeid benőjenek, ami fájdalmas, olykor csak műtéti úton megoldható problémához vezet.

#7 Pedikűröztesd a lábad

A rendszeres lábápolás nemcsak esztétikailag dobja fel a lábfejed, de segítségével megőrizheted a tisztaságát és az egészségét is. Érdemes időnként eljárni pedikűröshöz – de ügyelj rá, hogy a kiválasztott szalonban kellően higiénikus és steril körülmények uralkodjanak.

Fordulj szakemberhez
Fordulj szakemberhezSDI Productions / Getty Images Hungary

#8 Hanyagold a káros szenvedélyeket

Az olyan ártalmas szokások, mint a dohányzás vagy a rendszeres ivászat nemcsak általános egészségedet, de lábad jóllétét is könnyen tönkretehetik.

#9 Ügyelj az aggasztó jelekre

Mindig tartsd szemmel a lábfejed egészségét, és figyelj az olyan elváltozásokra, mint a bőr megkeményedése és sárgulása, a kiütések, zúzódások, tyúkszemek és más kinövések. Különösen fontos odafigyelned a problémás jelekre, ha ízületi gyulladástól vagy cukorbetegségben szenvedsz.

#10 Kérd szakember segítségét

Probléma esetén ne habozz ortopéd orvoshoz fordulni. A szakember könnyen átlátja a helyzetet, és megoldást javasol. Egyes gondok például speciális cipő vagy talpbetét segítségével orvosolhatók, más esetben mozgásterápia segíthet, de az is előfordulhat, hogy műtétre lesz szükség (például eltávolítani egy bütyköt).

Oszd meg másokkal is!
Mustra