Miért fáj annyira, amikor strandoláskor az orrodba megy a víz?

Hű, de utálatos érzés. Ugrasz egy tök jó vízibombát, de ahogy feljössz, éles fájdalom hasít az orrodba. Sőt, olyan, mintha a víz az agyadig felszökött volna. De hogy is van ez? Megfázáskor szántszándékkal spriccelünk vizet az orrunkba, és még jobban is leszünk tőle. Ez hogy lehet? Kérdéseinkre a kémia és a biológia ad választ.

A világunkkal kapcsolatos érdekességeket gyűjtő Curiosity cikke és a SciShow rövid videója alapján foglaljuk össze, mit kell tudnod az orrfájás meglepően fájdalmas jelenségéről.

Rólad, az orrodról és a medence vizéről

A testünk tele van vízzel. Korunktól, testalkatunktól, nemünktől és életmódunktól is függ, hogy mennyi, de körülbelül 47 és 78 százalék közötti arányban vízből állnak a sejtjeink. De ez a víz azért nem csak víz. Ha rendszeresen sportolsz, vagy más, izzasztó tevékenységet végzel, biztosan tudod, hogy nagymértékű verejtékezés után nemcsak a vizet, de a szintén kiürült elektrolitokat is pótolni kell. A sejtjeinkben raktározott víz ugyanis mintegy 0,9 százaléknyi sót is tartalmaz. Persze ez a folyadék nem olyan sós, mint például a tengervíz, de mindenképpen sósabb, mint az uszoda vagy a strand medencéjének vize. Ráadásul a testünkben lévő folyadék testhőmérsékletű is, strandon viszont ennél körülbelül 8-10 fokkal hidegebb vízbe szoktunk toccsanni. Annak, hogy az orrhegyedtől a fejed búbjáig átjár a fájdalom egy csobbanás vagy egy vízi bukfenc után, épp ez a két különbség az oka.

Ozmózis

Az ozmózisról általános és középiskolában is tanultál. A folyamat lényege, hogy két különböző koncentrációjú, félig áteresztő membránnal elválasztott folyadék találkozása esetén kiegyenlítődési folyamat játszódik le, vagyis az oldószer az alacsonyabb koncentrációjú folyadék felől a magasabb koncentráció felé vándorol, addig hígítva azt, amíg a koncentráció ki nem egyenlítődik, és a folyamat meg nem áll. Az orrodban lévő sejteket épp ilyen félig áteresztő membránok védik, és a sókoncentráció a sejtekben magasabb, mint a medence vizében. Ha a víz az orrodba kerül, a víz a membránon keresztül a magasabb koncentrációjú folyadék felé tör, és részben ez okozza a fájdalmat.

Sokk

A másik ok, ami miatt fellép a kellemetlen érzés, hogy az orrodba érkező hideg víz egyfajta sokkhatást jelent a sejtmembránok és az orrban lévő erek számára.

Utóbbiak gyorsan összehúzódnak, a membránok pedig védekezésképpen több nyálkát termelnek, ami miatt nemcsak fájdalmat érzel, de azt is észreveheted, hogy egyből folyni kezd az orrod, ahogy belemegy a hideg víz.

Az orrunkat tisztító különféle átmosó szerkentyűkben viszont enyhén sós folyadék van, amit nagyon kis mennyiségben spriccelünk be, és általában langyosak, így a beáramló folyadék sokkal jobban passzol az orrunkban adott körülményekhez.

Ja, és hát agyevő amőbák is vannak

Persze inkább hangulatfokozó céllal kerülhetett bele a SciHow videójába, de tényleg létezik ilyen szerzet. Elsősorban a melegebb vizekben fordul elő, és érdekes módon csak akkor okoz panaszt, ha az orrba kerül – önmagában az amőbás víz ivásától nem leszünk betegek. Ha az orrunkba jut, akkor viszont nagy a baj, mert az agyhártyagyulladáshoz hasonló, erős fejfájással is járó tünetek után az esetek nagyobb részében a fertőzés halálhoz vezet. Azért ne ijedj meg túlságosan! Igaz, hogy a túlélési arányok nagyon rosszak, a betegség viszont nagyon ritka (Amerikában az elmúlt 50 évben mindössze 130 esetet diagnosztizáltak), és 2013-ban egy elég hatékonynak tűnő szert is bejegyeztek a kezelésére.

Akárhogy is, ha szeretnéd minimalizálni a strandolással járó kellemetlenségeket, használj olyan csinos orrcsipeszt, mint a szinkronúszók, vagy legalább fogd be az orrod, ha csobbansz, otthon pedig csak forralt vizet használj az orröblögetéshez. Ezzel a két trükkel a fájdalmat és a veszélyes fertőzést is elkerülheted.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek