Edzés reggeli után vs. edzés éhgyomorra: melyik a hatékonyabb?

A reggeli nem csupán a nap legfontosabb étkezése – mint közismert –, de tudósok szerint hozzájárul ahhoz is, hogy edzés alatt minél több szénhidrátot égethessünk el sikeresen.

Több brit egyetem munkatársaiból álló kutatócsoport vizsgálta azt, miként befolyásolja szervezetünk anyagcsere-folyamatait a megfelelő reggelizés egy kiadós testmozgás előtt. Az American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism folyóiratban publikált kutatásról a Study Finds számol be.

Jobban használ a testmozgás, ha előtte megreggeliztünk

A szakemberek vizsgálataikba tizenkét egészséges, fiatal férfi résztvevőt vontak be, akik mindegyikének zabkásából és tejből álló reggelit kellett elfogyasztaniuk, majd két órával később az alanyok egyik felének hatvan percen keresztül bicikliznie kellett, míg társaik ez idő alatt folyamatosan pihentek. Az ezt követő vér- és izomvizsgálatok egyérmelyik telműen azt mutatták, hogy testünk gyorsabb iramban égeti el a szénhidrátokat sportoláskor, ha azt megelőzően megreggeliztünk.

Ezért reggelizz edzés előtt
Ezért reggelizz edzés előttFotó: Debby Lewis-Harrison / Getty Images Hungary

Sőt, még azt is bizonyították, hogy az edzés után belakmározott falatokat is könnyebben és gyorsabban dolgozza fel szervezetünk, ha nem hagytuk ki a reggelit. Rob Edinburgh, a Bath-i Egyetem egészségtudományi tanszékének doktorandusza úgy véli, a kora reggeli táplálkozás egyfajta készenléti állapotba helyezi szervezetünket, ráhangolva arra, hogy nagyobb iramban fogadhassa be a táplálékot, melyet néhány órával később, egy kiadós edzés után fogunk elfogyasztani.

A kutatók azt is megvizsgálták, mi történik akkor, ha a résztvevők egy alapos vacsorát követően, éjszaka kerékpároznak egy órát. Az eredmények azt mutatták, hogy ebben az esetben is a szokásosnál gyorsabban működtek a fentebb boncolgatott anyagcsere-folyamatok, a reggelit azonban korántsem volt képes ilyen téren utolérni az esti falatozás. Jelen tanulmány volt az első, mely a reggeli étkezés efféle hatásainak vizsgálatára vállalkozott, és a tudósok remélik, segítségével több fontos dologra derülhet fény jelen témában.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.