Most kezdesz edzeni? Itt van pár nagyon fontos tanács!

Triviálisnak tűnik, hogy mosd ki az edzőcuccaid? Pedig nem mindenkinek az. Külföldi trénerek igyekeznek eloszlatni az edzéseket övező tévhiteket.

Remek, ha úgy döntöttél, hogy szeretnél változtatni az életmódodon és elkezdesz edzeni, amihez akár egy személyi edző segítségét is igénybe veszed. Ugyanakkor nem baj, ha nem teljesen fogalmatlanul kezdesz neki az egésznek. Ezt a helyzetet kívánta feloldani cikkével a Lifehacker, melynek szerzője személyi edzőktől kérdezte meg: mik azok a dolgok, amikről jó lenne, ha tudnának a klienseik. 

Az edzők nem végzik el helyetted a feladatokat

Nem, tényleg nem, mert az ő dolguk nem ez, hanem az, hogy végigvezessenek a gyakorlatokon, hogy megtanítsanak téged, hogyan végezheted a feladatokat helyesen és biztonságosan, és hogy étrendet javasoljanak a céljaid eléréséhez. Az egyik edző szerint a terembe járóknál gyakran jelentkezik a Dunning-Kruger-hatás. Erről a Wikipédia  azt írja: az a jelenség, amikor „minél kevesebbet tud valaki egy adott dologról, annál inkább hajlamos túlbecsülni a saját tudását". Azaz számos teremlátogatónak fogalma sincs, mit csinál valójában, viszont azt nagyon magabiztosan űzi.

Mások pedig lehet, hogy helyesen végzik a gyakorlatot, de épp lehetne jobban is. És éppen erre való az edző. 

Nem azért fizeted az edzőt, hogy szórakozz. Ha valaki, akkor az trénered aztán tudja, hogy a vállalkozás, amibe belefogtál, nem könnyű, nekik sem egyik napról a másikra jött a siker. Szóval a kifogásokat hagyd inkább az ágyadban. A kulcs a pozitív és inspiráló energia.

– mondta Anthony T., egy oaklandi edző, míg egy másik hozzátette: a sikertelenség okát nem bennük érdemes keresni, hiszen heti egyszer egy óra nem túl sok, a hatékonysághoz életmódbeli változtatás is kell. 

Járj utána az edzőknek, keresd meg a számodra megfelelőt!

Nagyon vonzó az ingyenes óra, de ne ez alapján válassz magadnak trénert. Sokkal inkább azt vedd figyelembe, ki az a szakember, aki a leginkább segíteni tud neked a céljaid elérésében. Michael Border New York-i személyi edző előre figyelmeztet: nem a YouTube lesz a megfelelő jelölt, a videómegosztó ugyanis tele van téves infókkal.

Nem mindegy, ki segít
Nem mindegy, ki segítFotó: Shutterstock

Érdemes odafigyelni a képzettségre és a gyakorlatra is, egy névtelenséget kérő edző szerint ugyanis – Amerikában – szinte akárki megkaphatja a papírt. Allison Perry edző szerint számos fitneszképesítés egy vicc, akad, ahol csak meg kell jelenni egy 8 órás tanfolyamon. Az sem mindegy, felkészült-e az edződ, összeszedett-e, a zene összhangban van-e a választott edzéssel. 

Kapsz elég tanácsot? A gyakorlatsorozat kiegyensúlyozott (például az ellentétes izomcsoportokat is megdolgozzátok, kapsz elegendő nyugalmi időt a gyakorlatok között, stb.)? Ha kipróbáltál egy órát és nem igazán érdeklődtél iránta, akkor gondolkodj el egy másik edzőn. Talán más személyiséggel, zenével, tanácsokkal hatékonyabb választás lesz számodra. 

Végül pedig: a hírnév sem garancia semmire.

Ne késs az edzésekről!

Ha megtaláltad az ideális edzőt, akkor remélhetőleg készül, márpedig ha készül, akkor egy negyedórás késéssel alaposan keresztbehúzod a terveit. De ha már késel, akkor legalább szólj – hívta fel a figyelmet a minimumra egy névtelenséget kérő tréner. Anthony T. szerint a késések miatt az ütemterv is csúszik.

A saját idődet, pénzedet vesztegeted és a haladásodat akadályozod. Végül az egész munka végül inkább egy mentális tesztté válik, semmint a tested tesztjévé. Szeretnénk elismételni neked a dolgokat, hogy végül sajátoddá válhasson a sikeres gondolkodás. 

Nem megy egyik napról a másikra

Már az is dicsérendő, hogy belevágtál a változtatásba, de a látható eredményre várni kell, és az általad választott út nem a legegyszerűbb fajtából való. 

Akik az edzés mellett döntenek, azoknak fel kell készülniük a munkára. Nem azt értem alatta, hogy legyen náluk törölköző, trendi vizesüveg és jóganadrág. Inkább arra gondolok, hogy fel kell készíteniük a lelküket és az agyukat arra, hogy MEGÉRTSÉK: az edzés egy kis ideig biztosan szívás lesz, ha előtte soha nem csinálták vagy még csak most kezdtek bele. Azzal jönnek nekem, hogy ez nehéz, és úgy mondják, mintha valami új infót közölnének. Francba, dehogyis! Persze, hogy nehéz, minden nap ezt kell csinálnom, tudom, hogy nehéz. 

– magyarázta Anthony Ross, fitneszedző.

Érdemes tudni, hogy a célok elérése sem megy olyan gyorsan, mint ahogy azt az ember elképzeli: körülbelül ötször-tízszer annyi munka elérni a kitűzött eredményt, mint ahogyan azt az átlag tervezi. Andrew Biernat New York-i személyi edzőnek az a tapasztalata, hogy a friss vendégek általában egy héten belül már várják a változást, aztán, amikor nem jön, kezd lohadni a lelkesedésük. Ezért aztán érdemes könnyebben elérhető célokat kitűzni és megtanulni élvezni a munkát és a kihívást. Ha ugyanis utálod az egészet, nem fogod csinálni.

Ne egyik napról a másikra várd az eredményt
Ne egyik napról a másikra várd az eredménytFotó: Shutterstock

Vagyis a lényeg: maradj pozitív és realista!

Könnyűnek tűnik a személyi edzősködés...

De valójában egyáltalán nem az. Ugyanolyan munka, mint a többi, és ahhoz, hogy jól csinálják, sok energiát kell belefektetni. Így hát talán nem nagy kérés, hogy hallgasd végig az edződet és kövesd az utasításait. 

Edzőként jól kell ismernem az emberi testet és képesnek kell lennem helyretenni valamit egy pillanatnyi megítélés alapján, pusztán az alapján, ahogyan az a valami éppen kinéz. Olyan ez, akárcsak egyfajta pókösztön. És ez még a könnyebbik fele, ott van még ugyanis a pszichés oldala, hogy folyamatosan motiválni és bátorítani kell az embereket.

– mondta erről Andrew Biernat. 

Ráadásul, ha hiszed, ha nem, egy jó tréner fel is készül: Scott Drapeau laceyi edző legalábbis minden órájához legalább három feljegyzést készít, ütemterveket gyárt az edzésekhez, és megbizonyosodik róla, hogy az adott személy számára biztonságosak és elég hatékonyak a gyakorlatok a céljai eléréséhez. 

A jó edző felkészült, nem csak úgy random adja a feladatokat
A jó edző felkészült, nem csak úgy random adja a feladatokatFotó: Shutterstock

Legyél őszinte a trénereddel!

Sosem edzettél még és zavarban vagy a fizikai tűrőképességed, az étrended vagy életmódod miatt? Nem baj, az nem visz előre, ha hazudsz az edződnek, mondja Anthony T.

Ha ugyanis kitartasz az (edződ által javasolt – a szerz.) étrended és a fitneszrutinod mellett, akkor az extrém stresszen túl semmi oka nem lehet annak, ha nem sikerül elérned a heti célokat. Az én feladatom az, hogy kritikus legyek és változtassak az életről alkotott felfogásodon, legalábbis, ami az egészségedet illeti. Az edzők nem gonoszak, sőt, valójában kedved emberek vagyunk, akik nem takargatják előled az igazságot, ha a haladásodról van szó. Azért vagyunk, hogy inspiráljunk és a kifogáskeresés helyett a megoldások útjára vezessünk téged. 

Hasonlóan fontos, hogy ha nem tudod, hogyan kell helyesen végezni egy gyakorlatot vagy az miért jó neked, kérdezz! És bátran mondd el, ha valamitől kényelmetlenül érzed magad! Anthony T. szerint akkor is felhívhatod az edződet, ha csak motivációra vágysz, esetleg tanácsra van szükséged – az életmódváltásoddal kapcsolatban.

Végül néhány szó a higiéniáról

Az izzadás és a vele járó szagok természetesek testmozgáskor, a bűzölgés viszont nem, úgyhogy legyél jó, és mosd ki az edzőcuccaid!

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.