A kardiológusok ezeket a mozgásformákat ajánlják magas vérnyomás ellen

A testmozgás jót tesz az enyhe magas vérnyomással küzdőknek, de a súlyemelést inkább nem javasolnánk.

Magyarországon minden negyedik felnőttnek magas a vérnyomása, és egyre gyakrabban fordul ez elő a fiataloknál is – írja a Magyar Hypertónia Társaság a honlapján. A hipertóniát érdemes komolyan venni, mert az egyik legfőbb nevezési faktor a tényező a szív- és érrendszeri megbetegedések, a szívbetegségek, továbbá a szívinfarktus kialakulására is. Te sem vágysz egyikre sem különösebben, ugye?

shutterstock 261997562

Edzés a magas vérnyomás ellen

Habár elsőre ostobaságnak tűnhet, hogy a gyógyszerezés helyett/mellett épp a testedzést javasolja a Fitness Science a probléma megoldására, a módszer nem nélkülözi a tudományos alapot, sőt. Több kutatást is végeztek már a témában, és a tudósok azt találták, hogy mind a szív- és érrendszeri torna, mind az ellenállásos edzés (ilyen a TRX is például, kezdőknek itt írtunk róla) rendszeres gyakorlása jótékonyan hat a vérnyomásra, azaz csökkenti azt. 

Mikortól magas a vérnyomásod?

Amennyiben a szisztolés érték (a szív összehúzódásakor alakult ki) meghaladja a 140 Hgmm-t, a diasztolés érték (a szívverések közötti időben mért nyomás) pedig a 90 Hgmm-t, akkor magas vérnyomásról beszélünk.

Forrás: Magyar Hypertónia Társaság, Webbeteg.hu

A vérnyomáscsökkentő hatás számos mechanizmus révén következik be: a mozgásformák elsőként a szimpatikus idegrendszer aktivitását csökkentik, aminek következtében az érfali simaizmok ellazulnak, az erek kitágulnak, a vérnyomás pedig csökken.

Noha mindkét edzésformát hasonlóan hatékonynak tartják, az ellenállásos módszer a fentiben némiképp vitatott; ugyanakkor az érfal erősítéséhez, valamint az érfali plakkok miatt bekövetkező szívroham megelőzéséhez ezt tartják hatékonyabb módszernek.

Általános jól-léti funkciója is van a tornáknak, kiválóan erősítenek és általuk oxigénből is a maximumot tüdőzhetjük le. Számos krónikus megbetegedést segíthetnek megelőzni egészséges pácienseknél is, mint például a 2-es típusú diabéteszt, szív- és érrendszeri megbetegedéseket , valamint a krónikus obstruktív tüdőbetegséget (COPD), amiről itt írtunk bővebben.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.