Mit egyél, igyál az izmok gyors regenerálódásáért?

Ebből a nyolc élelmiszerből érdemes sokat fogyasztani, ha az izomtömeg növelése vagy az erő növelése a cél.

Emelned azért ezeknek az ételeknek a fogyasztása mellett is kelleni fog, a Men’s Health nyolcszereplős listáját összeállító, táplálkozással és mozgással kapcsolatos kutatásokkal foglalkozó dr. Jeff Volek szerint azonban sokkal gyorsabban és hatékonyabban építhetsz izmokat, ha ezeket az ételeket és italokat beépíted az étrendedbe.

Mandula

Volek nem a fehérjetartalma miatt, hanem a benne található E-vitamint miatt ajánlja a mandulát. A mandulával bevitt E-vitamin ugyanis antioxidánsként funkcionál, és képes az izmok regenerálódását gátló szabadgyökök semlegesítésére.

A Torontói Egyetem kutatása szerint úgy két marokkal ehetünk belőle egy nap úgy, hogy az elhízást se kockáztassuk. Az E-vitamin emellett az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát is jelentős mértékben csökkenti.

Tojás

A tojásfehérje még a halakkal és húsokkal bevitt fehérjéknél is hatékonyabb a Connecticuti Egyetem kutatója szerint:

Ha csak a kalóriaszámot nézzük, tojásfehérjéből a többi étellel bevitt fehérjénél kevesebb is elég lehet ugyanannyi izom létrehozásához

A tojásfehérje minél hatékonyabb hasznosításához azonban a sárgájára is szükséged lesz: egy kutatás szerint sokkal jobb az izmoknak, ha nemcsak a fehérjét, hanem a sárgáját is elfogyasztja valaki a többek között B12-, D- és E-vitamint, valamint vasat és cinket is tartalmazó tojásoknak.

shutterstock 531071056

Lazac

A szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatát is csökkentő lazac rengeteg fehérjét is tartalmaz, dr. Tom Incledon, egy másik táplálkozási szakértő azonban inkább az omega-3 zsírsavak miatt javasolja a fogyasztását. „Az omega-3 zsírsavak lassítják az izmokat felépítő fehérjék lebomlását, és gyorsítják az izmok regenerálódását” – mondta el a szakértő.

shutterstock 503173369

Joghurt

Meglepő módon a gyümölcsöket, tehát cukrot is tartalmazó joghurtokat ajánlják a szakértők, a joghurt fehérjetartalma mellett ugyanis erre is szükség van a vér inzulintartalmának megemeléséhez, ami szintén kulcsfontosságú, ha minimalizálni akarja valaki az edzések után a fehérjék lebomlását.

Marhahús

A magas fehérjetartalma mellett sok vasat és cinket is tartalmaz, az izomépítéshez pedig ezekre az ásványi anyagokra is szüksége van a szervezetnek. A marhahús emellett az izomrostok energiaellátásáért felelős kreatinból is rengeteget tartalmaz.

Olívaolaj

A számos más pozitív élettani hatással is rendelkező olívaolajban megtalálható többszörösen telítetlen zsírsavak egy specifikus, izomgyengülést előidéző fehérje, a tumornekrózis-faktor-alfa (TNF-α) nevű citokin kordában tartására is jók a táplálkozási szakértők szerint. Az extra szűz változat több E-vitamint tartalmaz, érdemes tehát inkább azt választani.

shutterstock 253044214

Víz

A víz többek között a fehérjeszintézisre is pozitív hatással van. Az izmok 80 százalékban vízből állnak, az izomrostok regenerálódására pedig a test víztartalmának látszólag minimális, 1 százalékos változása is rossz hatással van. A dehidratáltság emellett a teljesítményedre is kihat, érdemes tehát mindig odafigyelni a vízpótlásra.

Kávé

A koffein az anaerob edzésformák, tehát a súlyemelés és a sprintelés esetén is képes üzemanyagként funkcionálni. Egy kutatás szerint ehhez már egy fél csésze kávé is elegendő lehet: a néhány órával az edzés előtt elfogyasztott kávé eredménye az lett, hogy kilenc százalékkal tovább tudtak sprintelni a bekávézott atléták.

Oszd meg másokkal is!
Mustra