A hasadból fogynál? Ezt a módszert válaszd!

Egy kutatás szerint sokkal hatékonyabb stratégia a futópad helyett az intervallum edzéseket választani.

A heti négy alkalommal megismételt egyórás edzéseket összehasonlító görög kutatók szerint sokkal többet fogytak az edzéseken részt vevők közül azok, akik az egyenletes tempójú futás helyett magas intenzitású intervallum edzéssel egészítették ki a mindkét csoport számára kötelező, 40 perces erősítést.

A futás kevésbé hatékony

A kutatás eredményeiről beszámoló Men’s Health szerint mérhetők is az eredmények: azok, akik futottak, kevesebb mint 2,5 centit veszítettek a hasukból, a magas intenzitású gyakorlatokat végző csoport tagjai viszont nem kevesebb mint 5 centi zsírt olvasztottak le magukról. A két hónapos kutatás során heti négy alkalommal ismételték meg a 40 + 20 perces edzéseket a résztvevők.

Az intervallumedzések azért voltak sokkal hatékonyabbak a zsírégetés szempontjából, mert az intenzív munkavégzéssel járó feladatok kimerítik a testünk oxigéntartalékát, amelyet a gyakorlatok befejeztével próbál helyreállítani a felpörgetett szervezet.

intervallum edzés
intervallum edzés

Így csináld

A Men’s Health számára egy személyi edző, Craig Ballantyne által összeállított edzésterv gyakorlatai különböző izomcsoportokat mozgatnak meg, ami lehetővé teszi az izmok számára, hogy kicsit magukhoz térjenek, amíg egy másik feladatra fókuszálunk. Minél gyorsabban és minél nagyobb intenzitással csinálja valaki végig az 5 különböző gyakorlatból álló köröket, annál tovább dolgozik majd a teste a gyakorlatok után.

Minden egyes feladatot fél percig kell csinálni Craig szerint, ebbe a fél percbe pedig annyi ismétlést érdemes sűríteni, amennyit csak tudunk. Ezután 15 mp pihenő, majd egy másik gyakorlat következik. Az 5. gyakorlat után 30 mp pihenés és egy újabb kör következik. Aztán két másik.

Craig a serlegguggolás (egy súlyzót kell serleg gyanánt a kezedben szorongatnod), fekvőtámasz, kettlebell-lendítés, bolgár guggolás/kitörés, egykezes, döntött törzsű evezés kombinációra esküszik. Itt megnézheted, hogyan is néznek ki az említett gyakorlatok.

Oszd meg másokkal is!
Mustra