100 fekvőtámasz kihívás: meg tudnád csinálni?

A legújabb „kihívás” hat hét alatt igyekszik felkészíteni arra, hogy egyhuzamban képes legyél összehozni 100 darab fekvőtámaszt.

A 100 darab, egyhuzamban végrehajtott fekvőtámasz tényleg igazi kihívásnak hangzik, de létezik olyan, heti fél óra gyakorlást előíró edzésterv, ami azt ígéri, hogy másfél hónap alatt fekvőtámaszozó gépet farag az érdeklődőkből. Ha pedig kivitelezhetetlennek tűnik a dolog, nem árt, ha tudod, hogy még a terminátorgyanús, 100 folyamatos fekvőtámasszal is könnyedén megbirkózó embertársaink is elég messze vannak a világrekordtól, amihez nem kevesebb mint 10 507 fekvőtámasz kellett.

Mire jó?

A Women’s Healthnek nyilatkozó személyi edző, Joey Thurman szerint nem csak a magamutogatásra és a hangzatos százassal való menőzésre jó a dolog. A mellkas és a karok mellett a törzset is megedzi, sőt az állóképességet is fejleszti a gyakorlat.

shutterstock 461264842
Shutterstock

Ő sem tudna egyébként 100 fekvőtámaszt megcsinálni, és azzal kapcsolatban is óvatosabban fogalmaz, hogy lehetséges-e hat hét alatt eljutni idáig: „minden test különböző, egyéni képességekkel, küszöbökkel, génekkel, anyagcserével és regenerációs folyamatokkal”.

A helyes forma

Thurman szerint így kéne hogy kinézzen a dolog: indulj ki plankpozícióból, nyújtott karokkal. A könyököd legyen egy vonalban a válladdal. A csípőd szintén legyen egy vonalban a vállakkal, nézz egyenesen előre, a padló felé, feszíts meg a hasadat és a feneked. A földhöz érdemes lassabban közelíteni, felfelé viszont tiszta erőből tolni.

Az edzésterv első hete alatt maximum 12 fekvőtámaszt kell egyébként csinálni egy alkalommal, a második héten húszat, és a negyedik héten is csak negyvenet, szép lassan indul tehát a dolog.

shutterstock 423012070
Shutterstock

Ha fájdalmat érzel, ajánlott nagyobb figyelmet fordítanod a megfelelő tartásra, ha pedig ezután is fáj valamid, hagyd abba a fekvőtámaszozást – mondja Thurman. Fontos emellett az is, hogy a 100-as számot elérők számára sem ajánlott rendszeresen megismételni a dolgot, a vállakat és a tricepszet is megfaragó gyakorlat ugyanis könnyen aránytalanná teheti az izmok elosztását. Ezt elkerülendő a hát és a fenék izmait is érdemes erősíteni a kihívás időtartama alatt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra