Méghogy a nők nem tudnak focizni!

Egyik kedvenc archív felvételeket csoportosító oldalunk, a British Paté tett közzé egy jó kis válogatást a női futball történelméről, hisz június a foci hónapja lesz – igaz, nem a női focié.

Pedig a nők is tudnak, ha akarnak, sőt, már 1890-ben több női futballklub be volt jegyezve Nagy-Britanniában, és a belépőkkel rengeteg pénzt kerestek a focizó nők – ezek az összegek főként jótékonysági célokra mentek el. 1920-ban, a karácsony utáni Boxing Day-en a Goodison Parkban például 53 ezer ember volt kíváncsi arra (plusz a kapukon kívül ragadtak), hogy hogyan játszik a Dick Kerr’s Ladies csapata a St Helen’s Ladies ellen csapatával (előbbi nyert 4-0-ra) – írja a Thefa.com.

1921-ben sajnos az angol labdarúgó-szövetség egyszerűen betiltotta a női focit, mondván ez a mozgásforma nem tesz jót a nőknek, és egészen 1969-ig kellett várni, hogy megalakuljon az angol női labdarúgó-szövetség, melynek bajnokságait és eredményeit itt tudja áttekinteni! 

A British Paté fekete-fehér felvételein többek közt 1959-ből láthatunk edzés- és meccsjeleneteket, de az 1914-18 közötti időből megmaradt jelenetek is szuperek (0:43-tól). 1943-ból (2 percnél) a cipőfelvételt is megnézhetik (korabeli kommentárral), 1966-ból egy nagyon saras meccsbe pillanthatunk bele.

Mustra