Mintha buliba mennék és csábítanék – új fitnesz trendek

Elkezdődött az ősz: a testünk hamarosan tartalékolni kezd, ezért érdemes újra nagyobb gondot fordítani a sportra. Fitnesz körképünkben bemutatjuk a legújabb mozgásformákat. Elsőként a bulizásra emlékeztető Zumbát és az elfoglalt asszonyokra tervezett Curves-t mutatjuk be.

A rendszeres testmozgás nemcsak azért fontos, hogy alakunkat formáljuk és megelőzzük az elhízást, de azért is, mert a mozgás is felelős azért, hogy jobb a közérzetünk. Mivel az edzések során boldogsághormonok szabadulnak fel testünkben, könnyebben viseljük majd a nyári napsütés hiányát, és a minket érő stresszt is. Azért, hogy mindenki megtalálja a saját ízlésének megfelelő testmozgást, összegyűjtöttük a legújabb fitness irányzatokat.

Rázd a csípőd! – Zumba

A Zumba kitalálója egy Beto Perez nevű aerobik és latintánc oktató, aki a tradicionális salsa, merengue és cumbia slágerek segítségével forradalmasította a fitneszt. A történet szerint Beto az egyik fitnesz órájára nagyon sietett, amikor otthon felejtette az órára szánt zenéket. Az órát így az általa kedvelt zeneszámokkal tartotta meg, amelyek között többnyire a tradicionális latin salsa, és a merengue volt. A helyzet kihívás elé állította Betot, improvizálnia kellett az alapvetően nem fitneszre tervezett zenékkel és mozdulatokkal. Az óra után többen odamentek hozzá azzal, hogy máskor is szeretnének hasonló órát.  Így alakult ki a Zumba Fitnesz.

Ma már világszerte hódolnak a Zumbának, Dél-Amerika és az USA után most már hazánkban is egyre több helyen kipróbálható. A 28 éves Heni csak pár hete ismerkedik a Zumbával, de máris beleszeretett a latin ritmusokba.

Eleinte olyan voltam, mint egy majom

„Nagyon beharangozták nekem ezt, ezért hatalmas várakozásokkal néztem elébe az első órámnak, amelyre szokásomtól eltérően egyedül mentem el. Őszintén szólva, kicsit aggódtam is, hiszen itt nem csak az állóképességem, de a ritmusérzékem is próbára van téve, lévén alapvetően táncos mozdulatokról van szó. Az első alkalommal úgy éreztem magam, mint egy kis makimajom: nem találtam el a lépéseket, képtelen voltam követni Dalmát, az oktatót. Mégis visszamentem, és onnantól kezdve bevált. Ahogy az alaplépéseket elsajátítottam, ment minden, mint a karikacsapás! A Let's twist again ugyanúgy megjelenik a zenék között, mint a Waka waka, vagy a Lambada – ki ne élvezné, ha latin dalokra kell mozognia? És a nőiességemnek is kifejezetten jót tesz, hogy heti egyszer-kétszer vezényszóra riszálom a csípőmet" – meséli a pr szakemberként dolgozó nő.

Egy másik zumbista, a 30 éves Anna így számolt be az élményeiről. „Alapvetően taszít, ha egy fitnesz irányzatról úgy számolnak be, hogy ez most egy filozófia, és életérzés. Ezt mondták a Salsa Aerobikról is, ami emiatt taszított, de aztán úgy alakult, hogy csak akkor értem rá a terembe menni, amikor az órarendben ez szerepelt. Megdöbbentem, mennyire vicces és összetett. Korábban untam minden aerob mozgást, ugyanazt a feladatsort ismételgetni a végtelenségig, nem hittem el, hogy Jane Fondát ez annak idején le tudta kötni. Szóval megtaláltam a salsát, ami megtetszett és onnan egyenes utam vezetett a Zumbáig. Számomra ezek nem sportok, inkább olyan érzés, mintha buliba mennék és csábítanék.”

Szakíts fél órát! - az elfoglaltak kedvence, a Curves

„Tizenhároméves korom óta folyamatosan fogyókúrázom. 40 év felett rá kellett jönnöm, hogy semmilyen egészséges diéta nem segít a rendszeres mozgás nélkül. Jógázom, hastáncolok, walkingozom. A zsírégetés akkor indult be, amikor a Curves edzéseket elkezdtem” – számolt be a tapasztalatairól Cecília a mozgásformát ismertető honlapon.

A Curves a tengerentúlról származik, egy amerikai házaspár találta ki. Az edzésforma legfőbb előnye, hogy mindössze fél órát vesz igénybe. Ezalatt azonban állítólag akár ugyanazt az eredményt is elérhetjük, mint egy 60 perces intenzív aerobik órával. Ez a fitneszújdonság azokat célozza meg, akik szeretnének ugyan törődni a testükkel, de nem tudnak, vagy nem akarnak sok időt eltölteni az edzőteremben. Ha valaki ki sem látszik a munkából, rövid idő alatt átmozgathatja az izmait, feszesítheti a bőrét, és állóképességre is szert tehet.

Izzadni utálok

A Curves neve onnan ered, hogy a csoportos edzés során a fitneszgépek kör alakban helyezkednek el. Ez több szempontból is ideális: egyrészt mindenki látja a többieket szemtől szemben, ami motiváló, másrészt folyamatos kapcsolatban van az edzővel is, aki mindenkire egyenként odafigyel. Az órára látogatók körbehaladnak. A kardio gyakorlatokban nincs hiány, amelyek hozzájárulnak a szív- és érrendszeri megbetegedések elkerüléséhez. Emellett ez a módszer beindítja a zsírégető folyamatokat, felgyorsítja az anyagcserét, és állítólag segít megelőzni a csontritkulást is.

„Szeretem az egy órás edzéseket, abba bőven belefér mind az öt, fontos elem: a bemelegítés, a kardio, az erősítés, a lazítás, vagy levezetés és a nyújtás. A tömény ugrálás helyett jobb szeretem az erősítő edzéseket, a cross training (köredzés) a kedvencem, izzadni utálok. Néha Curves-re is járok, ami után nem vagyok annyira fáradt, de az is fejleszti az izmaimat azzal, hogy gépeken dolgozunk, súlyokat tologatunk. Az egyetlen, ami zavar, hogy annyira nem köt le agyilag, ezért edzés közben is folyton gondolkodom”- számolt be tapasztalatairól a 35 éves Kata.

A következő részben a Feldenkrais módszert és a Yoga Trance Dance-t  mutatjuk be.

A hagyományos, izzasztó mozgásformák híveinek ajánljuk három, önkéntes futóink, Ancsa, Erika és Zsófi sorozatát.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek