Ebergényi meztelenül, terhesen pózolt Édernek

Éder Krisztián Ebergényi Rékáról készített fotósorozatot. A terhessége végefelé járó modell egy fashion videoban is szerepet kapott, ahol a női test, szellem és lélek változásait mutatják be a terhesség során. A fotózásra egy VI. kerületi műteremben került sor, ahol sminkes, fodrász, stylist, asszisztensek, meg azok asszisztensei dolgoztak vagy lébecoltak. Az átállások közt Éder Krisztiánt, majd Ebergényi Rékát kérdeztük arról, mi is történik pontosan.
 

Hogyan kezdődött ez az egész?

 
Alapvetően egy fotózásnak indult a történet. Kajdi Csabával (Ebergényi ügynöke – a szerk.) beszélgettünk arról, hogy a kiállításom kapcsán kellene egy anyagot készíteni a Rékáról és az aktuális állapotáról. Egyébként is a levegőben volt egy terhes sorozat elkészítése, ugyanis az egyetemenen ( MOME) az egyik parafrázis feladatra Annie Leibovitz Demi Moore anyagát választottam, és annak hátterével foglalkoztam viszonylag sokat.
 
A fashion video és a végleges koncepció akkor jött, amikor megtudtuk, hogy mi az idei Fashion Video Festival témája. A kémia/alkímia. Ennek kapcsán pedig azt gondoltuk, hogy ha egy olyan tartalmi pluszt rakunk az egyébként minden tekintetben esztétikus anyag mögé, ami kapcsolódik ehhez a témakörhöz, akkor egy egészen érdekes dolgot hozhatunk létre. A kisfilm az esztétika oldaláról közelítve mutatja be egy topmodell érzéseit és tudatalattiját a 8. hónapban.
 
Mennyit tudsz a női test változásairól?
 
Nagy vonalakban nem többet, mint bárki más. A terhesség hatásai a női testre, szellemre és lélekre egyaránt végletesek. Ezt sikerült megtapasztalnom, hiszen van két testvérem, így édesanyám életetét végigkövettem ebből a szempontból, de nem szeretném túlságosan tudományosra venni a figurát. Semmit nem akarok túlmagyarázni. A hirtelen hangulatváltozások, az öröm és a bánat, a hisztik, a falánkság és a rosszullét mind-mind karakteres jellemzői az adott időszaknak. Ezek köré épül a videó.
 
Mennyire tud ez újszerű lenni?
 
Nagyon nehezen hiszem, hogy van olyan téma, amivel még senki nem foglalkozott. Nem az a célom, hogy minden tekintetben új legyek, hanem hogy azt a látásmódot és gondolatmenetet közvetítsem, amit a magaménak érzek. Az  1991-es Demi Moore Vanity Fair címlap egy gyönyörűen fényképezett, ízléses, kifinomult anyag volt, amiben mai szemmel nézve semmi kirívó nem volt. Akkor azonban ez óriási felháborodást váltott ki az emberekből. Az általunk készített kisfilm már sokkal bátrabb képi és tartalmi megfogalmazást enged meg magának, kíváncsiak leszünk, hogy a mai ember hogyan reagál egy ilyen fajta parafrázisra.

BEHIND THE SCENE - EBERGENYI REKA - MOTHER NATURE from ederkrisztian on Vimeo.


Miért kellett Ebergényi Réka, miért nem választottatok egy civil lányt?
 
Mert Réka minden tekintetben profi "alapanyag". Nem véletlenül fűzödnek a nevéhez világkampányok. Egy ilyen munka kapcsán rengeteg kritérium van. Réka gyönyörű nő, tökéletes adottságokkal, és pontosan tudja, hogy mit kell akkor csinálnia, ha arra kérem, hogy legyen érzéki, és pontosan tudja, hogyan játssza az ideges vagy éppen a boldog szerepet. Úgy, hogy mindeközben topmodell maradjon.
 
Ő könnyen beleegyezett?
 
Először csak a fotózást szerette volna, aztán leültünk beszélgetni a koncepcióról és a tartalmi háttérről. Megnézte a korábbi munkáimat, fashion videóimat, pontosítottuk a képi megfogalmazását a kisfilmnek, és végül boldogan mondott igent.
 
Megkérdeztük a modellt, Ebergényi Rékát is, aki annak ellenére, hogy a nyolcadik hónapban van, láthatóan jól viselte a fotózással járó munkát. Azt csinálta, amit a modellek a tévében. Nyomkodta a telefonját, néha kért egy pohár vizet, és megadóan tűrte, hogy átalakítsák. Szívesen megmutattuk volna, milyen egy modell natúr verzióban, de a férjével jelenleg Londonban élő Ebergényi ebbe nem egyezett bele.
 

Még mindig dolgozol?

Most már annyira nem, mert most léptem a nyolcadik hónapba. Van olyan opcióm, amire már lehet, hogy nemet kell mondjak. Tegnap jöttem haza Spanyolországból, de már nagyon megerőltető utazni, így azt már nem nagyon tudok. Az itthoni videózást még vállaltam, mert ez nem olyan fárasztó.

Követed azt a trendet, hogy szülés után nem sokkal már felbukkansz a kifutón?

Azok a modellek szerencsések, és benne van egy csomó munka is. Ők a szülés előtt is sokat sportoltak, ez megkönnyíti a dolgokat, és könnyebben visszanyerik az alakjukat. Én remélem, hogy nem marad rajtam sokáig az a plusz kiló, ami feljött a terhesség alatt. Szeretnék visszamenni modellkedni, mert ezt addig kell sajtolni, ameddig lehet.

Hol fogsz szülni?

Magyarországon, mert ez kényelmesebb, a saját anyanyelvemen tudok kommunikálni az orvosokkal, és ez ad egyfajta biztonságot, és a családom is velem tud lenni. A másik szempont, hogy itthon sokkal olcsóbb, és meg tudom fizetni a privát klinikát. Kint ezt azt ellátást nem szívesen fizetném meg. Aztán néhány hónap múlva, amikor az orvosok is ajánlják már, akkor visszük magunkkal Londonba.

Hogy élted meg a tested változásait?

Ezeket a kérdéseket megkapom, mindenkinek drasztikusan változik a teste, megnő a melle, felszaladnak a kilók. Engem ez egyáltalán nem zavar, mert ez együtt jár a terhességgel, és nem látom magam csúnyábbnak, amikor tükörbe nézek meztelenül. Inkább viccesnek találom. Az bosszant, hogy nem jönnek fel rám a ruháim, és ezért elkezdtem kismamaruhákat vásárolni, de aztán rájöttem, hogy teljesen felesleges. Hét hetem van, aztán kidobhatom őket.

Könnyen igent mondtál a meztelen képekre?

Ez nem olyan meztelen fotózás lesz, ahol látszik mindenem. Láttam Krisztián munkáit, és nagyon művészi fotókat készített, és maga a koncepció is olyan, hogy inkább művészi, mint szexi vagy pornó. Nem is lehet terhesen ilyeneket csinálni, nagyon kevesen találnának terhesen szexisnek egy ilyen nőt. Inkább a természetességét és szépségét akarjuk a terhességnek filmre venni, ezzel nincs semmi problémám. Korábban is vállaltam már meztelen fotózást divatmagazinoknak, de annak az volt az oka, hogy azok olyan erős magazinok voltak, és presztízse volt ezeknek a fotóknak.

Szoptatással hogy állsz?

A baba az első, szeretnék szoptatni, persze. Meg a szoptatástól lefogy az ember, ez mondjuk egy önző szempont. Meg azt hallani, hogy nincs egy olyan tápszer, ami helyettesítené az anyatejet.

Kint kerestek bébiszittert vagy itthonról visztek ki valakit?

Nagyon szerencsés helyzetben vagyok, mert egy modellbarátnőm – akivel korábban már laktam együtt – velünk fog lakni, és ő fog nekem besegíteni a babázásba. Nem számítok arra, hogy ő lesz a bébiszitter, de jó segítség lesz ott, ki fogom őt használni teljes mértékben. Emellett lesz bébiszetter, vagy lehet hogy nem, ahogy esik, úgy puffan.

Hagyományos szülésben gondolkodsz?

Mindenben gondolkodtam már. Ez egy verseny a nőkben, ki mennyire hagyományosan szül, annál természetesebbnek van titulálva. Azért szeretném az epidurális érzéstelenítést. Császár csak komplikáció esetén jön szóba. A párom ott is lesz velem, meg persze a sminkesem, a stylistom, és ahogy elfolyik a vizem, rögtön hívom a stábot (nevet).

Éder Krisztián - Mainstream kiállítás

VAM Design Center november 15. - december 14. A kiállítás ingyenesen látogatható

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek