Így lehetsz jó szülő, ha a gyereknek mégis távoktatásban kell majd tanulnia

Arról nem tehetünk, ha mi sem értjük a matekházit, és már rég elfelejtettük a német nyelvtan szabályait, de a saját türelmünkön tudunk csiszolni, és ezen is sok múlhat az otthoni oktatás idején. És persze máskor is.

Saját türelmünkön dolgozni mindig hasznos lehet, és ha sikerül, annak nemcsak a gyerekek otthoni oktatásában, hanem sorban állás közben, vagy akár a munkahelyen is hasznát vehetjük. Andrea Bonior pszichológusprofesszor arra ad tippeket, hogyan fejlesszük magunkban ezt a tulajdonságot. A szakember azt mondja, az otthoni tanulás időszakában a kimerültség és a stressz gyakori, nem érdemes magunkat hibáztatni miattuk, inkább gondoljuk végig az alábbi 6 pontot a sikerért. 

1. Engedj az elvárásaidból, lásd meg, mit adhat az új helyzet

A szakember azt mondja: más kihívások vannak az otthoni oktatásban, így más lesz, amit el kell majd fogadnunk, amihez türelemmel kell fordulnunk. Cserébe hasznos tanulságok jöhetnek, új oldalukról mutatkozhatnak meg a családtagok. Lehet, hogy idén nem lesz ötös a gyerek matekból, de öröm lesz látni, ahogy a kisebb testvérének segít a tanulásban. Ha nyitott vagy az új élményekre és tanulságokra, és igyekszel kissé lazábban kezelni a helyzetet, akkor az otthoni tanulás kevesebb stresszel jár majd. 

2. Kérj segítséget!

Milliónyi szülő evez e pillanatokban is ugyanabban a hajóban – köztük rengeteg ugyanazzal a zavaró problémával küzd: vagy már épp otthon vannak a gyerekkel, vagy azon aggódnak, mikor lesz erre újra szükség. Lépj kapcsolatba olyanokkal, akik hasonló helyzetben vannak, osszátok meg egymással a problémáitokat és minden hasznos megoldást. Bátran kérj segítséget ahogy csak lehet. Új feladataid vannak és normális, ha a régiekre kevesebb idő jut. Ha eddig főztél, talán rendeled majd az ételeket, talán nem jut majd idő a vasalásra vagy az edzésre: engedd el ezeket egy időre, hamarosan ennek a nehéz időszaknak is vége lesz. Ha igyekszel elfogadni, hogy nem lesz mindenre időd, kevésbé idegesít majd egy-egy kimaradt feladat.

3. Tartsd szem előtt mindazt, amit át akarsz adni

Rengeteg kudarccal járhat egy ilyen időszak, lemondással és millió új szituációval, amiben igyekszünk jól működni. A sok újdonság több negatív élményt hozhat, mégis szerencsés, ha néha emlékezteted magad a saját értékeidre és mindazokra, amiket át akarsz adni a gyerekeknek. Elsősorban az a fontos számukra, hogy a bizonytalan helyzetben legyen valaki, aki nem veszíti el a fejét, és ez sokkal fontosabb, mint az, hogy ötös vagy négyes lett épp az online dolgozat. 

Ilyenkor nem baj, ha nem tökéletes a rend a házban.
Ilyenkor nem baj, ha nem tökéletes a rend a házban.RichVintage / Getty Images Hungary

4.  Empátia, empátia, empátia

Amikor a saját tankjaink is üresek, még nehezebb megértőnek lenni. Magunk felé is lényeges az empátia, mert így megmenekülhetünk egy rakás stressz elől. Ha igyekszünk megérteni a tanárt, akinek egy egészen új helyzetben kell teljesítenie, és a gyereket, aki millió új kihívással találkozik, sokkal egyszerűbb lesz nekünk is. 

5. Most jól jön minden, ami vicces

Min szoktatok nevetni? Akármi is az, egy sorozat, egy közös program, könyv vagy társasjáték, ebben az időszakban csináljátok háromszor olyan gyakran. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

6. Engedd el a perfekcionizmust

Ebben az időszakban nagyon nem mindegy, mit vársz el magadtól és a körülötted élőktől. Ha azt mondod: oké, túl leszünk rajta valahogy és nem baj, ha nem olyan patent a lakás, mint békeidőben, sokkal kevesebb stressz talál majd meg. Senkinek nem lett még baja attól, hogy nem volt mindig rend a lakásban, becsúszott pár rossz jegy, vagy ha néha szendvicset ebédelt. A stressz viszont megbetegíthet, igyekezz elkerülni. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek