Ezért nem olyan jó ötlet a karúszó

Egy pár karúszó sokat segít abban, hogy pancsolás közben nagyobb biztonságban érezze magát a gyerkőc, ám ha a cél az, hogy megtanuljon rendesen úszni, akkor egy ilyen segédeszköz inkább hátráltató tényező.

A biztonságérzet pedig csak hamis biztonságérzet, hiszen egy karúszó simán kilyukadhat, lecsúszhat vagy instabillá válhat, és ha a gyerek ettől pánikba esik, és ha nem képes magát fenntartani a vízen, akkor kész a baj. Éppen ezért sem a szülőnek, sem a lubickoló gyereknek nem szabad abban a tévhitben élnie, hogy az úszómester jelenléte vagy egy úszógumi használata teljes védelmet jelent a balesetekkel szemben. (Az úszómesternek is csak két szeme van, amivel egy egész medencényi társaságot kell folyamatosan figyelnie.)

A szülőnek tehát strandoláskor is a gyerek mellett a helye, nem elég a távolból, piknikezéssel egybekötött krimiolvasás közben fél szemmel felügyelni a vízi mókát. De vissza a karúszó funkciójához!

Tanuljon meg úszni

Amennyiben a karúszó funkciója kimerül abban, hogy egy kisgyerek kényelmesen lebegjen úgy, hogy a feje a víz felett maradjon, akkor jó megoldás, vitának helye nincs.

A gond azzal az elgondolással van, hogy a karúszóhasználat megkönnyíti a gyerek számára az úszás elsajátítását, vagy hogy egyszerűen pótolja az úszni tudás hiányát. 

A karúszó hasznos találmány, de azt ne várjuk el tőle, hogy helyettesítse az úszni tudást.
A karúszó hasznos találmány, de azt ne várjuk el tőle, hogy helyettesítse az úszni tudást.SanyaSM / Getty Images Hungary

Egyrészt a karúszó gátolja a gyereket abban, hogy minden irányban mozgatni tudja a karjait, másrészt – részben emiatt – ilyenkor függőleges testhelyzetben, leginkább csak lefelé rugdalózik a lábával. Ha pedig ez a pozíció a gyakori alkalmazás során rögzül, akkor nagyon nehezen fogja megtanulni a gyerek az úszáshoz szükséges alaptartást: azt, hogy fel kell feküdni a vízre és hátrafelé kell rúgni – mondta a Díványnak Hajnal Erika úszásoktató, akinek eddigi legfiatalabb tanítványa négyéves volt. Szerinte egy-egy úszólecke során kimondottan káros egy ilyen segédeszköz használata.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Annak a gyereknek, aki hozzászokott a karúszó viseléséhez, kevesebb sikerélménye lehet akkor, amikor segítség nélkül próbálja fenntartani magát a vízen, azaz nem fog olyan könnyen ráérezni a vízre. A picik is azt tanulják, mint a nagyok: hogy mely karmozdulatokkal hajthatják magukat előre, hogyan haladhatnak hátrafelé, hogy hogyan tudnak lemenni a medence aljára, vagy hogy hogyan lökhetik ki magukat a vízből. Gumipárnákkal a karokon nem lehet megfelelően elsajátítani ezeket az alapvető mozgássorokat – fűzte hozzá az úszásoktató. Egy szó, mint száz: a karúszó hasznos és praktikus találmány, de azt ne várjuk el tőle, hogy helyettesítse az úszni tudást.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek