8 tipp a még jobb szülő-gyerek kapcsolatért

Tökéletes szülőnek lenni lehetetlen, de még elég jónak lenni is sokszor kihívást jelent. Pedig leginkább arra kellene törekedni, hogy mindkét fél jól érezze magát, és a lehető legjobb kapcsolatot alakítsátok ki.

Az Amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet ajánlásával a Professor Health olyan könnyen kivitelezhető ötleteket gyűjtött össze, amelyek a hétköznapokban is segítik a jó viszony fenntartását a szülők és gyerekek között.

Vedd észre, és dicsérd meg a gyereket, ha jól viselkedik. A kicsik számára kifejezetten fontos a pozitív visszacsatolás, így nemcsak az önbizalmukat növelhetjük elismerő szavakkal, de ez a kapcsolatunkon is sokat dobhat.

Bízz a gyerekre könnyebb, de fontos feladatokat. Azzal, hogy besegít a házimunkába, neked is könnyebb lesz, ő is sokat tanul, és még több sikerélményben lesz része.

Használj kedves szavakat, és törekedj arra, hogy a testbeszéded is pozitív legyen, amikor valamit kérsz, vagy feladatot adsz a gyereknek.

Töltsetek együtt minél több időt. Próbáljatok minden nap lehetőséget találni egy kis minőségi idő eltöltésére, legyen az akár egy délutáni séta vagy közös olvasás lefekvés előtt.

Mekkora móka már TÉNYLEG a gyerekre figyelni
Mekkora móka már TÉNYLEG a gyerekre figyelniShutterstock

Keressetek közösen megoldásokat a hétköznapok során felmerülő problémákra. Mindegy, hogy otthon vagy az iskolában történt-e a malőr, hidd el, könnyebb orvosolni a dolgot, ha más nézőpontot is figyelembe veszel, emellett pedig a család legfiatalabb tagjai is fontosnak érezhetik magukat.

Tedd félre néha a telefont és a kütyüket, és szánjatok időt csak egymásra. Hidd el, a newsfeed pont olyan izgalmas lesz, miután elaludt a gyerek.

Érdeklődj a gyerek hogylétéről. Nem mindent mondanak el maguktól, és nekik is jólesik, ha néha rákérdezel az aggodalmaira, céljaira, vágyaira.

Vegyél részt te is azokban a programokban és tevékenységekben, amiket a gyerek élvez. Ha áthívja a barátait, segíts neki előkészülni, nézd végig az edzését, készüljetek együtt az iskolai előadásra.

Neked miben kellene fejlődnöd, hogy jobb legyen a kapcsolatod a gyerekeddel?

Ha mindent megteszel, hogy elég jó szülő legyél, hidd el, egy elég boldog gyerek lesz az eredmény.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek