Feleslegesen riogatják a túlsúlyos várandós nőket

A császármetszés csak az egyik, amivel ijesztgetik az elhízott terhes nőket. Gyakran szóba kerül még a terhességi magas vérnyomás, az ezzel összefüggő preeklampszia, valamint a terhességi cukorbetegség is.

Ha egy túlsúlyos nő terhes lesz, akkor a várandóssága alatt biztos, hogy több megjegyzést kap a méreteire vonatkozóan. A leggyakrabban azzal ijesztgetik őket, hogy nem tudnak majd természetes úton szülni, de ennek ellenére általában teljesen problémamentesen hozzák világra gyermeküket.

A terhességnek alapból vannak kockázatai, és a kismama súlya csak az egyik tényező a sok közül. Az Oxfordi Egyetem pár évvel ezelőtti vizsgálata szerint az elhízott kismamáknál 6-12 százalékkal volt nagyobb a komplikációk valószínűsége, mint az egészséges testtömegű társaiknál. Ugyanakkor kontextus nélkül a statisztikák olyankor is riasztóak lehetnek, amikor nem kellene, írja a Huffington Post.

shutterstock 444260956
Shutterstock

Vegyük például a halva születés kockázatát. A normál testtömegindexű (TTI) nők esetében 1000-ből 4 alkalommal következik be ez a tragédia, míg a túlsúlyosaknál (25-nél magasabb TTI esetén) ennek a valószínűsége megduplázódik, és 7 halva születés jut 1000 szülésre.

De nézzünk egy ennél sokkal gyakoribb problémát, a terhességi cukorbetegséget. A normál tömegű nőknél ennek a valószínűsége 2-5%, míg a rendkívül elhízottak (TTI>50) körében akár meg is triplázódhat, 10-15% az esély, hogy bekövetkezik. Ez valóban magas, de ha megfordítjuk, akkor azt jelenti, hogy még az ekkora túlsúllyal rendelkező nőknek is 85-90 százalék esélyük van arra, hogy nem alakul ki náluk terhességi cukorbetegség. “A lehetséges kockázatok egy része, bár valóban magasabb a normál testtömegű nőkhöz viszonyítva, továbbra is alacsony” - mondja dr. Mark Turrentine nőgyógyász, az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Társaságának tagja, aki részt vett a szervezet túlsúlyos terhességgel foglalkozó kiadványának készítésében.

De nem csak a terhesség alatt ilyen elfogultak az orvosok a túlsúlyos emberekkel szemben. Több vizsgálat is beszámolt már arról, hogy a rendelőkben rosszabbul bánnak az elhízott páciensekkel, és ez a diszkrimináció közvetlen hatással lehet a túlsúllyal összefüggő betegségekre, például a szív- vagy mentális problémákra. Mert ezek az emberek tudják, hogy ha beteszik a lábukat a rendelőbe, akkor az első dolog, ami szóba kerül majd, az a súlyuk lesz.

Sok orvos lenézi az elhízott nőket. Egy ausztrál kutatásból például az derült ki, hogy a terhesgondozásban résztvevő szakemberek gyengébb jellemnek tartják őket, és a hozzáállásuk sem volt velük annyira pozitív, mint a normál testtömegű kismamákkal szemben. A páciensek megalázása ugyanakkor nem vezet jóra. Ezek hatására ugyanis sokan inkább elkerülik az orvosokat.

Természetesen az orvosnak az a dolga, hogy ismertesse a kockázatokat a kismamával. De amikor egy túlsúlyos nővel kerülnek szembe, akkor sokan ezekről nem úgy beszélnek, hogy megvitatják a komplikáció amúgy kicsi esélyét, majd kitalálnak valami tervet, ha netán bekövetkezne, hanem inkább terhességmegszakítást javasolnak vagy rosszabb ellátásban részesítik a kismamát.

Előfordul, hogy egy terhes nőnek azt javasolják, hogy fogyjon le a szülés előtt. "Az egészséges étrend mindenkinek jót tesz, de nem a terhesség alatt kell fogyókúrázni" - mondja dr. Neel Shah, a Harvard Egyetem Orvosi Karának nőgyógyásza. A fogyáshoz szükséges kalóriamegvonás ugyanis “éhező üzemmódba” rakja a szervezetet, ami a babának és az anyának is ártalmas.

Minden riogatás ellenére Shah szerint a túlsúlyos nőknél általában problémamentes a várandósság. A vajúdó nőnek pedig bíznia kell magában, hogy végig tudja csinálni. “A szülés olyan, mint a maratonfutás. Támogatásra van szükséged, és hinned kell magadban” - véli Shah. Ha ugyanis megindul a szülés, de a kismamába az egész terhesség alatt azt sulykolták, hogy nem képes rá, akkor sokkal, de sokkal nehezebb lesz.

Oszd meg másokkal is!
Mustra