Így nevelnek boldog gyermeket a nagyvilágban

Milyen a boldog gyermek? Mi teszi boldoggá? A gyermeknevelésben nincsenek biztos megoldások, ahogy a mosolynak sincs tuti receptje. Az azonban mégis biztos, hogy derűs, felszabadult, mosolygós gyermekek csak az egyébként is boldog családokban nőhetnek fel. Lássuk hogy csinálják ezt a világ hét, egymástól igen távoli pontján!

Szülőként mindig törekszünk a tökéletességre, és próbálunk a lehető legjobbak lenni, ám ennek módja nagyban függ a kultúránktól, a szokásoktól, attól, hogy épp a Föld mely pontján élünk - írja Mei-Ling Hopgood újságíró a "How eskimos keep their babies warm", azaz "Hogyan tartják melegen az eszkimók a kisbabákat" című könyvében. Hopgood szerint a legfontosabb, hogy a családunk számára működő nevelési stratégiát válasszuk, és ehhez adott ötleteket a Business Insider hasábjain.

1. Dániában mindenben a jót keresik

A dánok még a negatív szituációkban is próbálják megtalálni a jót, a hasznosat, hogy optimista szemléletre neveljék a gyerekeket. Ahelyett, hogy azt emelnék ki, miben kellene javulnia, inkább arra fókuszálnak, hogy hogyan tudnak abban fejlődni, amiben már jók.

A gyermek és az apa közötti kapcsolat kiemelkedően fontos
A gyermek és az apa közötti kapcsolat kiemelkedően fontos

2. A polinéz szigetvilágban a nagyobb testvérek vigyáznak a kicsikre

Polinéziában nem csak a szülőkre hárul a gyereknevelés terhe, de az idősebb testvérek is besegítenek - már akár 3-4 évesen is.

3. Argentínában rugalmas az esti alvásidő

Sokan minden körülmények között igyekeznek ragaszkodni az esti lefekvés idejéhez, de Argentínában ezt nem aggódják túl. Mivel sok közös családi program az estébe nyúlik, és a vacsora is később van, így később fekszenek le a gyerekek aludni.

Esti mese lefekvéskor
Esti mese lefekvéskor

4. A franciák megtanítják élvezni az ételt

A franciák rendszerint megadják a módját az étkezéseknek, és nyugodtan, élvezettel esznek. Ezt a szemléletet próbálják átadni a gyerekeknek is, akiket nem kényszerítenek az evésre, hanem biztatják őket, hogy próbáljanak ki új dolgokat. Ha mégsem teszik, abból sem csinálnak nagy ügyet.

5. Japánban jobban bíznak a gyerekekben

Bizonyos országokban - megszokásból és szükségből - nagyobb a szülők bizalma a gyerekek felé. Japánban például a gyerekek már egészen pici koruktól fogva egyedül járnak iskolába, és közben nagyon sokat tömegközlekednek. Ehhez persze nem árt, ha jó a közbiztonság.

Mosolyogva az iskolába
Mosolyogva az iskolába

6. Vietnámban már 9 hónapos korukra szobatiszták a gyerekek

Bizonyos ázsiai országokban, amilyen például Vietnám és Kína, már egyéves koruk alatt szobatiszták lesznek a gyerekek. Az anya már újszülöttkortól fütyül a babának, amikor elvégzi a dolgát, és később ezzel emlékezteti arra, hogy pisiljen. A kisgyerekek ezzel a módszerrel 9 hónaposan már füttyszóra végzik a dolgukat, kétévesen pedig már teljesen szobatiszták. Ezek alapján a kutatók azt mondják, hogy nem feltétlenül érettségtől függ a szobatisztaság, hanem a megfelelő szülő-gyermek kommunikáció mellett akár hamarabb is ki tud alakulni.

A szobatisztaság nem csak a gyerek képességein múlik
A szobatisztaság nem csak a gyerek képességein múlik

7. Kínában a nagyszülők szerves részei a családnak

Kínában általában több generáció él együtt, így a nagyszülők sokkal nagyobb szerephez jutnak az unokák nevelése során. Míg a világ más részein sokszor egy idegen vigyáz a gyerekre, amikor a szülők nem érnek rá, addig Kínában sokkal többet támaszkodnak a többi családtagra.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek