Egészségesebb lesz a baba, ha az apjára ütött?

A mindkét szülő szerint az apjukra hajazó babák ritkábban szorulnak kórházi ellátásra – állítja egy kutatás.

Egy nemrég publikált tanulmány szerint azért egészségesebbek egy évvel a szülés után az apjukéhoz hasonló arcvonásokkal rendelkező babák, mert több időt töltenek velük a fellelkesült apukák. Legalábbis amennyiben külön élnek a szülők, a kutatásban ugyanis csak olyan családok vettek részt, ahol az anyjukkal éltek a gyerekek.

Minél jobban hasonlítanak a gyerekek az apjukra, annál egyértelműbb az apák számára, hogy az a furcsa kis lény bizony az ő művük. Ez pedig azt jelenti, hogy több időt is szánnak a gyerekekre - írja az Independent. Az apjukkal havi 2.5 nappal több időt töltő kisgyerekek kevesebb időt töltöttek ugyanis a kutatók szerint kórházban, kisebb volt az esélye annak, hogy sürgősségi ellátásban kelljen részesülniük és az asztmás rohamok száma is alacsonyabb volt az esetükben.

shutterstock 740978911

Az apák jelenléte nem csak a balesetek megelőzése miatt fontos persze: az együtt töltött időnek hála a gyerekek szükségleteiről is pontosabb képet alkottak a szorgosabb apák. A szülés utáni egy évben a kutatók szerint általában véve is „sokkal jobb volt a gyerekek egészségügyi állapota”, ha több időt szánt rájuk az apjuk. Kifejezetten fontos lenne tehát, hogy a különélő apák is kivegyék a részüket a gyerekneveléssel együtt járó teendőkből.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek