Útravaló babakaják: kézreálló céklafasírt

Mit csomagoljunk a gyereknek, ha azt szeretnénk, hogy egészséges ételeket egyen? Erre a kérdésre kínál megoldást az Édespofa blog. Vendégposzt.

- És hogy ízlett a céklafasírt?

- Jól.

- De rég csináltam ilyet neked. Gondoltam, ha mentek az ovival játszótér túrára, akkor szeretni fogod,  praktikus, meg rózsaszín.

- Igen.

- És a sült batátát is meg tudtad enni, amit csomagoltam hozzá?

- Igen.

- És a cukkinipogácsát?

- Azt is.

- De jó.

- Anya, legközelebb, ha megyünk kirándulni, akkor csinálsz nekem olyat, hogy csak szendvics?

Bár tanítóm (3.5) kiváló diplomáciai érzékkel rámutatott, hogy nem kell mindig reformkodni, azért csak posztolom ezt a céklafasírtot, mert sokaknak épp a szendvics jön ki a könyökén. Ezt, az egyszerű piknik falatkát 10 hónapos kora körül készítettem először, amikor már szívesen csipegetett önállóan, de még az édeskés ízek és minimális fűszerezés váltak be. Ha vannak konyhai maradékok, például egy kis köles, vagy rizs, az még egyszerűbbé teszi az elkészítését.

ceklafasirt1
Édes pofa

Fűszerezést nem igényel, egy kevés sót legfeljebb, de ha még ízesítenénk, mehet bele fokhagyma, kakukkfű, zsálya.

Az olajban sütés elkerülése miatt sütőben szoktam sütni 190 fokon, és ahhoz, hogy az állaga ruganyos legyen, teszek bele egy tojást. Ez valamiért a sütési időt is csökkenti. A tojás bevezetése előtt a csicseriborsóliszt is össze tudja fogni a masszát (csicseritojásként a lenmaghoz hasonlóan működik: 1 csapott ek csicseriliszt 2-3 ek vízzel), de ez esetben sütőben sütve lehet, hogy gumisabb állagú lesz. Serpenyőben, nem túl bő olajban jobban sikerül.  

Hozzávalók kb 8 darabhoz:

1db közepes nyári cékla

1 nagy marék főtt rizs, barnarizs, köles, vagy polenta

1 db tojás

2-3 evőkanál semleges ízű olaj, vagy kókuszolaj

4-5 evőkanál liszt (barnarizsliszt, csicseriliszt, vagy szezámliszt a legjobb)

Opcionális fűszerek: fokhagyma, kakukkfű, borsika, zsálya

Elkészítés:

A sütőt 190 Celsius fokra melegítem. Egy sütőtálcát sütőpapírral bélekek ki.

A céklát megmosom, megtisztítom, lereszelem. Ha fűszereket használok, felaprítom őket, hozzáforgatom a tojással, főtt gabonával, az olajjal együtt, és végül lisztet keverek hozzá, amennyit felvesz.

Fasírtokat formálok, és a sütőben 15-20 perc alatt elkészülnek.

További babakompatibilis útravalókért kattints az Édespofa blogra. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek