Csúcsra járatta az áldozathibáztatást a tinimagazin

A szingapúri Teenager magazin olvasói levél szekciója verte ki a biztosítékot a világ jóérzésű embereiben, miután egy fiatal, erőszakon átesett lány fordult hozzájuk segítségért, és olyan tankönyvbe illő áldozathibáztatást kapott cserébe, hogy a fal adja a másikat. 

A BBC számolt be az esetről. A kamaszlány kétségbeesetten írta meg olvasói levelében, hogy nem tud senkihez fordulni, fél, hogy szülei megölnék, ha kiderülne, mi történt, majd leírja, hogyan erőszakolta meg egy ismerőse.

A lány hazudott a szüleinek arról, hogy hol tölti az éjszakát azért, hogy egy ismerős fiúnál aludhasson. Életében először bort is fogyasztott és a levél szerint csókolózott is a sráccal, de az elfogyasztott alkohol miatt nem tudott már tiltakozni, amikor erőszakolója vetkőztetni kezdte. Azt írja, hogy nem emlékszik semmire, csak arra, hogy meztelenül ébredt, az ismerőse pedig arról mesélt neki, hogy nem is tudta, hogy a lány még szűz volt.

Azt nem tudni, hogy a levélben állított erőszak valóban megtörtént-e és tett-e az áldozat feljelentést a rendőrségen, de az újság válasza akkor is elképesztő. 

Megerőszakolták, mert hazudott az anyjának

Az olvasói levélre válaszoló Kelly Chopard foglalkozását tekintve tanárnő, 30 éve fordulhatnak hozzá a fiatalok, rengeteg képzést tart középiskolásoknak, és rendszeresen vezet szülő-diák foglalkozásokat is. Ezt írta róla a bocsánatkérő bejegyzésében a Teenager magazin, ami még szomorúbbá teszi az egész történetet.

Chopard válaszleve ugyanis eleve a "Megerőszakolták, miután hazudott az anyjának" címet kapta, ami rögtön úgy állítja be az erőszakot, mintha azt a lány büntetésként megérdemelte volna, illetve nem történhetne meg olyanokkal, akik nem hazudnak a szüleiknek tizenéves korukban. És ez még csak a kezdet.

shutterstock 417148009

Légy hálás, hogy óvszert húzott!

A tanácsadó szerint a lány naiv volt, meg amúgy is úgy viselkedett, mintha kapható lenne a dologra. "Elhitetted vele, hogy minden rendben van. Elfogadtad a bort, táncoltál vele és csókolóztatok is. Nem hibáztathatod azért, ha úgy gondolta, hogy le akarsz vele feküdni. Őszintén, teljesen megértem a srácot, hogy félreértette a dolgot" majd hozzátette "Inkább legyél hálás, amiért óvszert használt, és így elkerülheted a nemi betegségeket és a nem kívánt terhességet!"

Én nem hibáztatom, de tanulja meg, hogy tetteinek következményei vannak!

Nem csoda, hogy a válaszlevél egyértelmű áldozathibáztatása miatt világszerte kiakadtak nőjogi szervezetek, hiszen egy modern társadalomban nincs semmi olyan tett vagy magatartás, ami felhatalmazná a másikat a szexuális erőszakra, sőt már a cselekvőképtelenség kihasználása is szexuális erőszakot jelent, amire tökéletes példa az, ami a lánnyal is megtörtént.

"Pontosan ezért félnek attól az áldozatok, hogy jelentsék az erőszakot, és pontosan az ilyenek miatt hiszik azt az erőszakolók, hogy megúszhatják a tettüket" – írta egy internetező, és sajnos olyannyira igaza van, hogy nem is kell azért Szingapúrba utazni, hogy az áldozathibáztatással találkozzon, Magyarországon sem túl rózsás a helyzet.

Az újság a nyomás miatt bocsánatot kért az olvasóktól, már ha azt bocsánatkérésnek lehet nevezni, hogy egy külön bejegyzésben méltatták Kelly Chopard eddigi munkásságát, a tanácsadó pedig azt írta: "Nincs ebben áldozathibáztatás, én csak felhívtam a figyelmet arra, hogy az ember tetteinek következményei vannak" - vagyis a nagy elnézéstkérésében is újra az áldozatot hibáztatja.

Erre hívja fel a figyelmet Jolene Tan is, aki  a BBC-nek elmondta, hogy nem kell az áldozathibáztatáshoz kimondani azt, hogy "Te vagy a hibás", elég megnézni a választ, amiben folyamatosan csak a lány viselkedésére fókuszál, a rossz döntései eredményének tekinti az erőszakot, és ítélkezik az áldozat felett. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra