Így szúr ki a KLIK száz gyerekkel és családjukkal

Az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) továbbra is kész lett volna a felsődobszai Bárczay Gábor Iskola működtetésére, ám úgy tűnik, erre nem lesz lehetőségük.

Fél év kérlelés és könyörgés ellenére az intézmény átvételére és további fenntartására jogosult Klebelsberg Intézményfenntartó Központ az iskola átvétele érdekében a mai napig semmilyen intézkedést nem tett – állítja Iványi.

Márpedig a tanévkezdetig kevesebb, mint három hét van, a gyerekek és a tanárok sorsa is a levegőben lóg.

A MET több településen működtet iskolákat és óvodákat, több ezer hátrányos helyzetű gyerekkel foglalkoznak, de felnőtteket is készítenek fel érettségire. A felsődobszai iskolát 2011-ben vették át, miután az önkormányzat képtelen volt azt fenntartani – még a téli fűtést sem tudták finanszírozni.

Luterán András polgármester és a KLIK 2014-ben az "együttműködés hiányára" hivatkozva felmondta az öt évre kötött köznevelési szerződést, ám az egyoldalú felmondás a MET szerint nem volt jogszerű, ezért perre vitték az ügyet. A Borsod megyei kormányhivatal akkor végül megadta a szükséges működési engedélyt a szervezetnek.

shutterstock 71626669

Kényszermegoldás

A most elhúzódó átadás-átvételi eljárás eredményeként a felsődobszai önkormányzat úgy döntött, idén szeptember 1-től nem bocsátja a MET rendelkezésére az épületet és a közoktatási megállapodás meghosszabbítására sem kerülhetett sor. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal a több kilométerre fekvő Halmaj iskoláját jelölte ki a mintegy száz tanuló számára.

Ezzel együtt az iskola harminc dolgozójának helyzete is bizonytalan, nem tudják, milyen intézményben kezdhetik meg a heteken belül kezdődő tanévet. Munkaviszonyukat a MET a mai napig nem szüntette meg, annak ellenére, hogy 2016 szeptemberétől semmilyen állami támogatást nem kap a szervezet az iskola működtetésére. A szülők azonban továbbra is bíznak benne, hogy a gyerekek Felsődobszán tudják folytatni tanulmányaikat.

Az ügyben megkerestük a KLIK-et is, de egyelőre nem érkezett rá válasz, mi lesz a felsődobszai iskola sorsa. Ahogy kapunk választ, a cikket frissítjük.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek