10 dolog, amit tudnod kell, ha gyereked kórházba kerül

A Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet áprilisban 65 egészségügyi intézményt keresett meg, ahol gyerekosztály illetve szülészet van. A „Gyerekkel vagyok” című kezdeményezés célja, hogy az eredményeket összegezve először teljes képet kapjon mindenki a kórházban születő, illetve ott gyógyuló gyerekek és szüleik helyzetéről. A helyzet siralmas, mindössze 2 gyerekbarát kórházat találtak.

Ennek keretében az ENSZ Gyermek jogairól szóló egyezménye, illetve a kórházban gondozott gyermek jogait ismertető, Európai Szervezet a Kórházban Kezelt Gyermekekért szervezet ajánlása megvalósulását vizsgálja, illetve igyekszik elősegíteni a TASZ.

A legfontosabb célkitűzés is e nemzetközi dokumentumokból vezethető le, de megtalálható a magyar egészségügyi törvényben is: a szülőnek a gyermeke mellett a helye – a kórházban is! A Magyarország által is elfogadott előírások közül néhány fontosabbat kiemelve: a kórházakban „elhelyezést kell felajánlani minden szülőnek és ösztönözni kell ennek igénybevételét.

Ennek kapcsán tájékoztató füzetet készítettek, melyben azt írják le, mik a tudnivalók, milyen jogok illetnek meg minket, ha kórházba kerül a gyerek.

Természetesen mi is tudjuk, hogy a nemzetközi ajánlások, és a magyar egészségügy realitása időnként igen távol állnak egymástól. Mondjuk olyankor, amikor az orvos nem azért nem beszélget velünk még 10 percet, és meséli el a részletesen a várható kezelés menetét, mert egy rohadék, hanem mert már másfél órája a másik osztályon kéne rendelnie, de még itt is vár rá 7 másik beteg.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek