Krémes sütőtök-gratin kicsiknek (is)

Claudia Roden az arab és a zsidó konyha nagyasszonya; akit kicsit is érdekel ez a műfaj, bizonyára már hallott az Arabesque vagy a The Book of Jewish Food című műveiről. Az alábbi egyszerű és abszolút gyerekbarát (bár eredetileg nem „babaételnek” szánt) recept is tőle származik, a Közel-Keleten készítik így a sütőtököt.

Utóbbi élettani virtusairól már írtunk korábban, de a sütőtököt azért is szeretjük, mert az egyik legkevesebb faksznit igénylő „babazöldség”, hiszen magas víztartalma miatt olyan krémesre fő vagy sül, hogy még folyadékot sem szükséges hozzáadni pürésítéskor. Az egyszerű (bár nagyszerű) sült tökre és a sütőtökkrémlevesre alternatíva ez a kevésbé ismert elkészítési mód, ahol a megpárolt, majd összetört tököt egy tojásos-sajtos egyveleggel keverjük össze, majd megsütjük. Az eredmény egy könnyű ebéd (mondjuk dióolajos-pirított baconös zöldsalátával), de előétel vagy akár sült csirke vagy más hús körete is lehet. Hangulatunk szerint fűszerezhetjük sütés előtt: pl.zsályával, vagy rozmaringgal, kakukkfűvel, esetleg fahéjjal, szerecsendióval.

Hozzávalók 2 felnőtt + 1 gyerek számára:

75 dkg sütőtök (héjastul, de mag nélkül)

2 tojás

10 dkg feta sajt

4 ek reszelt parmezán (friss)

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra. A sütőtököt hámozd meg, vágd darabokra, és kb. 15 perc alatt párold puhára (lehetőleg vízgőz fölött, párolóbetétes fazékban, ha nincs ilyened, akkor egy egész pici vízzel fölengedve).

Törd össze villával, és pár percig melegítsd, hogy a folyadék nagy része elpárologjon belőle.

A fetát törd össze villával, keverd el az enyhén felvert tojásokkal és a parmezánnal. Mivel a sajtok már elég sósak, nem feltétlnül kell megsózni, pláne, ha piciknek készül.

A tökpürét keverd a tojásos masszához, majd öntsd egy nagy, vagy több pici sütőtálba és süsd kb. fél órán keresztül, vagy amíg megszilárdul.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek