Legyen kötelező a bárányhimlő elleni oltás?

Legyen kötelező a bárányhimlő elleni oltás?

Nagyon reméltem, hogy óvodáig megússzuk a bárányhimlőt, de hát nem így történt. Mint már azt itt a Porontyon is írtam, én ettől a betegségtől rettegtem a legjobban. Annyi helyről hallottam, hogy egyre durvábbb ez a vírus, és sok gyereknek még a bőre sem látszik ki a pöttyöktől, és ugye minél kisebb a gyerek, annál nehezebb neki megmagyarázni, hogy ne vakarózzon. Gondolkodtam az oltáson, de nem ígértek örökre szóló és teljes védelmet, és akkor meg már mindig jobb, ha gyerekkorban kapja el, mint felnőttként, gondoltam én. És ebben erősített meg egy gyerekorvos ismerősöm is, aki azt mondta, három évtized gyerekkórházi tapasztalattal a háta mögött, nem látja, hogy a bárányhimlő az elmúlt 3 évtizedben bedurvult volna. Az viszont tény, hogy nem mindegy, milyen állapotban lévő szervezetet kap el a vírus.

Nekünk szerencsénk volt, csak valami satnya vírussal találkoztunk, és jó időben, sőt a dolog annyira kétesélyes volt, hogy először el sem akartam vinni orvoshoz, mert azt hittem, csak megcsípte a pók. Mentségemre szolgáljon, hogy akkor már három napja itthon voltunk, erős köhögés miatt, így nem fertőztünk senkit. Másnap azért mégis elvittem, mert ennyi csípést soknak találtam, és megerősítettek, hogy igen bárányhimlő, és attól van a köhögés is. Nem volt azonban sem láz, sem vakarózás, megúsztuk alig 20-30 pöttyel, némi köhögéssel, és nagyjából 3 napi étvágytalansággal. Meg persze kétheti szobafogsággal, amit mindketten nehezen viseltünk.

Utóbbi az egyetlen, ami miatt esetleg azt gondolom, megérheti az oltás, két hétig bezárva lenni nem túl kellemes, - az ember ugye még a boltba se viheti a gyereket, nehogy megfertőzzön mondjuk egy kisbabát. Magát a betegséget azonban nem találtam nehéznek, nem bánom, hogy elmulasztottuk az oltást. Mostanában viszont többször volt róla szó, hogy kötelezővé és ingyenessé tennék a bárányhimlő elleni oltást is (egy korábbi kutatásból kiderült, hogy a szülők egyharmada nem oltatja be gyermekét a pénzbe kerülő vakcinákkal). Kérdés azonban, hogy egyáltalán lenne-e erre igény. A hazai és nemzetközi tapasztalatok szerint 13 év alatt nem elég egy oltás, kétszer kell szúrni a gyerekeket. Heti kérdésünk: ti szeretnétek-e, hogy kötelező legyen a bárányhimlő elleni oltás?

Oszd meg másokkal is!
Mustra