Amerika: Feltétlen oltassák be magukat a terhesek!

Amerikai közegészségügyi vezetők csütörtökön felszólították a kismamákat, hogy feltétlenül oltassák be magukat az újinfluenza ellen, még akkor is, ha terhes nőkön a vakcina klinikai tesztelése még nem ért véget.

Az amerikai országos tiszti főorvos helyettese, Anne Schuchat kijelentette: "Minden terhes nőnek azt mondom, akivel csak beszélek, hogy az oltással védheti legjobban magát és a kisbabáját". "Én beoltatnám magam, amint csak lehet, mert szerintem az influenza kockázata jelentős" - tette hozzá egy fehér házi sajtóértekezleten. "Mint orvos, mint közegészségügyi szakember és influenza-szakértő azt mondom, hogy ha terhes volnék, beoltatnám magam" - fogalmazott.

Az Egyesült Államokban október végére fejeződik be a vakcina terhes nőkön való tesztelése. Az oltóanyag első szállítmányai pedig már október első hetében megérkeznek.

Kathleen Sebelius amerikai egészségügyi miniszter kijelentette, hogy a szezonális influenzaoltásoknak a sokéves tapasztalatok szerint nem sok kockázatuk van a terhes nőkre. Viszont az oltás mellékhatásainak kockázatánál sokkal nagyobb veszélyt jelent a terhes nőkre az újinfluenza.

Az adatok szerint az újinfluenza által okozott halálesetek 6 százaléka jut terhes nőkre, miközben ők a lakosságnak csupán 1 százalékát teszik ki. Tanulmányok kimutatták, hogy a terhes anyák képezik a lakosság egyik legveszélyeztetettebb csoportját az újinfluenza szempontjából.

(Független Hírügynökség)

A Poronty felméréséből az derül ki, hogy a kismamák 90 százaléka nem oltatná be magát újinfluenza ellen. A franciák kétharmada sem tervezi beoltatni magát a világjárványos influenza ellen - legalább is egy közvélemény-kutatás szerint. Több mint 50 százalék fél az oltás mellékhatásaitól.

Oszd meg másokkal is!
Mustra