Terhesnapló: A koraszüléstől a mellrákig

20. hét

pocak20

Tömeg: 58 kg

A felén már túl vagyok – mondhatnám, de inkább úgy fogalmazok, hogy még van húsz hetem, amikor kiélvezhetem minden valószínűség szerint az utolsó terhességem minden pillanatát. Nyilván lesz majd olyan időszak, amikor már nagyon elegem lesz a folyton mindenhova beakadó és zavaró pocakból, a légszomjból és a rossz alvásból, ám ez még messze van: a középső trimeszterben, amikor már nem hányok, de még nem is lassult le a mozgásom egy háromujjú lajháréhoz hasonlóan, igazán jó terhesnek lenni. Az ember lánya persze ilyenkor is kitalál valami izgulni valót: mellrákot, nyíló méhszájat és egyéb betegségeket vizionál.

Amint felbukkan bennem egy-egy negatív gondolat, igyekszem abban a pillanatban kitörölni az agyamból és helyette pozitív dolgokra gondolni. Ez többé-kevésbé beválik. Elhessegettem így már a koraszülést, a különböző fokú fejlődési rendellenességeket és a szülés közbeni komplikációkat is. Egy dolog viszont nem hagy nyugodni (és remélem, a holnapi orvosi vizsgálat megnyugtató eredménnyel fog zárulni): a két hete egy ponton viszkető bal mellem. Aggodalmam fokozza, hogy nem tudom eldönteni, csomót tapintok-e vagy csak a terhesség miatt megduzzadt mirigyeket.

Baba

A magzatmozgásokat most már egész nap érzem (már amikor nem alszik), néha egész erősen. Mi lesz később? Mivel most már az egész családot lázban tartja a lehetőség, hogy lehet, hogy mégsem kislány nő odabent (ismét kifejezném, hogy nekem teljesen mindegy, hogy lesz-e fütyije vagy nem, ez nyilván jobban érdekli öt lányunoka után anyósomékat), bejelentkeztem jövő hétre egy 3D-s ultrahangra, amelyre a lányaimmal fogok elmenni. Ők már számolják a napokat, amikor láthatják a kistesót, engem nem mozgat most annyira a téma.

Szív

És ha már ultrahang és vizsgálat, dokim ajánlására (nem kötelező), kértem időpontot a géndiagnosztikai központba, ahol az ország legismertebb magzati szívultrahang specialistája, Dr. Hajdú Júlia végzi a magzatok szívének vizsgálatát. Minden valószínűség és remény szerint fölösleges lesz a vizsgálat, ám úgy gondoltuk, ha körülbelül egy magán nőgyógyászati vizsgálat áráért megtudjuk, hogy a baba szíve jól fejlődik és tökéletesen működik, akkor megéri. Újabb kipipálható pont, ami miatt nem kell aggódni.

Meleg

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de ez az állandó időjárás-változás, hirtelen hőmérséklet-esés, vihar, jégeső, majd ismét kánikula kikészít. Hol szédelgek, mint egy fejbe vert tyúk, hol pörgök, mint a búgócsiga, de nem ritka a fejfájás és az ingerlékenység sem. Lazítani pont most nem lehet, ugyanis vége az óvodának, így a két lányom szeptemberig itthon lesz: úgy kell alakítanom a napi programokat, hogy délelőtt be tudjam fejezni a munka nagy részét, hogy délután tudjak velük programokat csinálni. Hacsak nem akarom, hogy nyár végére kívülről tudják a gyerekcsatornák műsorrendjét.

Oszd meg másokkal is!
Mustra