Várótermek népe - a Savanyútól az Okostojásig

A játszótereken és a szülői értekezleteken megfigyelhető anyatípusok kivesézése után a nőgyógyászati rendelőkben ücsörgő kismamákat vettük szemügyre.

okostojas

Itt is találtunk speciális jegyekkel bíró csoportokat a savanyú pofát vágó terhesektől a minden lében kanál okostojásokig.

Savanyú
Szigorúan maga elé néz, feszülten, egyenes háttal ül a széken, véletlenül sem kommunikál senkivel. Arcán védekezésképpen méla undor, ezzel pont eléri célját, hogy senki ne szóljon hozzá. Egyedül érkezik, ha esetleg mégis társaságra vágyik, akkor partnere is hasonlóképpen halk szavú. Ritkán, suttogva kommunikálnak egymással.

Elfoglalt
Talán könyvet, újságot olvas, de véletlenül sem baba-mama magazint. A menedzsertípus közel áll a Savanyúhoz. Nem kommunikál, nyugtalan, a francba kívánja az egész cirkuszt. Meglehet, előkapja a telefonját, vagy bőszen csapkodni kezdi a laptop billentyűzetét, mert az ő ideje pénz. Ruházata tipikus: kiskosztüm, körömcipő, letisztult elegancia.

Csacsogós
Két perccel a megérkezése után már az egész váró tudja, hogy hány hetes terhes, milyen panaszai vannak és az étrendjét is megosztja a társasággal. Ha sokat kell várni, az egész élettörténetét megismerhetjük. Ha keveset, akkor is. Pörgős, feltűnő jelenség, szereti az élénk színeket, és nem opció számára az újságlapozgatás. Ha nincs kihez szólni, mert Savanyúk veszik körbe, látványosan szenved.

Titokzatos
Türelmes, nyugodt, nem feltűnő jelenség. Talán magazint lapozgat, ám folyamatosan kikukucskál a lapok közül, mintha mindenről és mindenkiről jegyzetelne. A legapróbb neszre is felkapja a fejét, de csak alulról figyel. Nem kizárt, hogy szóba elegyedik a többiekkel, de végig távolságtartó, és megválogatja a szavait.

Átszellemült
Ősanya. Arcán földöntúli mosollyal simogatja hasát, látszik, ahogy a magzatával kommunikál. Halk szavú. Öltözéke jellegzetes: természetes, könnyed, lágy esésű anyagok, selyem, muszlin. Kedveli a hosszú szoknyákat, a színes hajráfokat és a bőr szandált. Annyiban hasonlít a Savanyú csoportba tartozókhoz, hogy gyermekén kívül ő sem kommunikál senkivel.

Aggódós
Olyan típus, mint a Csacsogós, azzal a különbséggel, hogy ő kizárólag a terhesség negatív oldalaira fókuszál. Mindenben a bajt és a gondokat látja, problémáira megnyugtató választ vár a kismamatársaktól. Ziláltság, szétesettség, erőltetett mosoly és kávéfüggőség jellemzi.

Okostojás
A mindent jobban tudó típus az Aggódós tökéletes párja, remekül kiegészítik egymást. Beszélgetéseik során az Aggódós megnyugszik, az Okostojás pedig élvezi fontos szerepét és hogy végre valakinél okosabbnak tűnik. Öltözéke mindig kifogástalan, beszélgetés közben gyakran porolja le a nadrágját, blúzát, igazítja meg a hajtincseit.

Bálna
Nem feltétlen a terhességtől elhízott fajta, szuszogva-fuldokolva-izzadva érkezik meg a rendelőbe, majd hasonszőrű társakat keres, akikkel próbálják meggyőzni egymást, hogy nem tehetnek arról, hogy van némi súlyfelesleg rajtuk: ők ilyen alkatúak. Irigykedve nézik a Gazella fajtát. Jellegzetes viselet a maxiszoknya, széttaposott lapos sarkú bőrszandállal, ami az Átszellemült típusba tartozók is kedvelnek.

Gazella
A Bálna ellentéte, feltűnő, divatos, sportos, vékony, egy gramm felesleg nincs rajta. Mindig csinos, bezsebeli a kispapák elismerő tekinteteit - és a Bálnák irigy pillantásait. Nem türelmes fajta, általában gyorsan jön, és hamar távozik, nem szeret várakozni. Magazint lapozgat, de előbb a Cosmopolitant, mint a Kismamát, esetleg telefonon tartja a kapcsolatot az öribarijával. Jellemző rá, hogy nem szeret egyedül várakozni, sétálni, létezni: pasija vagy legjobb barátnője kíséretében érkezik.

Oszd meg másokkal is!
Mustra