A passzív dohányzás árthat a nők termékenységének

Több gondjuk adódhat a teherbeeséssel azoknak a nőknek, akik életük egy szakaszában mások dohányfüstjét szívták. Korábbi tanulmányok jelezték, hogy a dohányzó nők több kockázatot vállalnak terhességük idején, sőt utódaiknál is gyakrabban jelentkeznek egészségügyi problémák. Kevesebbet tudtunk azonban eddig a passzív dohányzás ártalmairól.Egy, a Tobacco Control című folyóiratban decemberben közzétett tanulmány 4800 nő egészségügyi adatait elemezve megállapítja, hogy a dohányos szülő mellett felnőtt nők nehezebben estek teherbe, azaz körükben nagyobb volt azok száma, akik egy évnél hosszabb ideig próbálkoztak. Akár gyerekkorukban, akár felnőttként kényszerültek passzív dohányzásra, az átlagoshoz képest 39 százalékkal emelkedett a vetélés vagy halvaszületés kockázata, valamint 68 százalékkal nagyobb valószínűséggel jelentett gondot a teherbeesés, írja az MTI.

Luke J. Peppone kutatásvezető, a New York-i Rochester Egyetem munkatársa megdöbbentőnek nevezte az eredményt, amelyet a statisztikai adatok mutatnak. Az ok-okozati összefüggést erősíteni látszik, hogy a káros hatások emelkedő tendenciát mutattak attól függően, napi hány órát töltött dohányzók körében a vizsgálatban résztvevő nő.

A cigaretta füstjében lévő mérgező anyagok károsíthatják a sejtek örökítőanyagát, befolyásolhatják a megtermékenyülést, növelhetik a vetélés kockázatát, vagy megakadályozhatják egyes hormonok megfelelő működését.
Mustra