Halloween-parti az ovi sötét udvarán

A töklámpás készítésének rejtelmeibe egyszer már beavattuk a Poronty olvasóit, most az óvodai tökkészítést mutatjuk be. Az óvodánk ugyanis családi töklámpás-faragó programot szervezett halloween-partival egybekötve. Remélem, más ovik is kedvet kapnak a mókához és jövőre többen szerveznek tökös bulit.  


Az ünnepség délutánján kiszaladtam a piacra és választottam két kisebb tököt, vittem mécseseket és kést, majd mindezekkel felpakolva megjelentem az ovis csoportszobában, ahol a kisszékeken már ücsörgött néhány lelkes anyuka. Csatlakoztam én is és nekiálltam cikkcakkban levágni a tök tetejét.


Miközben a gyerekek nézték, ahogy szerencsétlenkedünk a tökökkel, mi jókat röhögcséltünk az anyukákkal és egymástól próbáltuk ellesni az ötleteket. Miután nagy nehezen sikerült a tök-kalapot leemelni a gömböcről, a kölykök nekiestek a belsejének és kikapargatták a magokat belőle. A csapathoz csatlakozott két apuka is, akiktől megtanultuk, hogyan kell ügyesen kivágni a tökfilkó szemét, orrát és száját. Ahányan voltunk, annyiféle formájú lyukakat vágtunk a tökbe, így nem lett két egyforma lámpás.

A tökbe végül mécseseket helyeztünk és miközben egy anyuka elmesélte, hogy kiskorában leégett a gyertyalángtól lángra lobbant a haja, óvatosan meggyújtottuk őket és kivittük a remekműveket a feldíszített udvarra. Mire mindenki végzett, már alkonyodott, remekül mutattak a derengő tökök a homokozó szélén, a padokon és a mászókákon.

Az összes ovis csoport kivonult az udvarra, ahová időközben megérkezett egy hegedűs és egy nagybőgős, majd népzenére ropta a népes csapat a táncot és az ovi apraja-nagyja egyszerre mondta el a kis versikét, amit megtanultak:

Sütőben a tökmag,
befűtöttünk tegnap,
ripeg-ropog, zeng a nád,
szél röpíti víg dalát.
Ég öt éjjel, öt nap,
odasül a tökmag.
Oszd meg másokkal is!
Mustra