Húszezer forintra büntethetik a budavári játszótereken dohányzókat

Novembertől megtiltotta az I. kerületi játszótereken és azok 5 méteres körzetében a dohányzást a budavári önkormányzat képviselőtestülete. A rendelet megsértőit akár 20 ezer forint bírsággal is sújthatják. A szabályozással elsősorban a gyermekek egészségét és a közterületek tisztaságát kívánják megvédeni.



A budavári önkormányzat képviselőtestülete szeptember végi ülésén egyhangúlag fogadta el a határozatot - mondta a Független Hírügynökségnek az önkormányzat népjóléti bizottságának elnöke. Pósfai Gábor hozzátette: a rendelettel elsősorban nem a dohányzókat akarják büntetni, hanem erre a káros jelenségre kívánják felhívni a figyelmet, és egy normarendszer megalkotásával szeretnék elősegíteni a helyzet rendezését.

Akár már az ősszel a parlament elé kerülhet az a törvénymódosító javaslat, amely minden nyilvános zárt helyen, így a presszókban, éttermekben és az éjszakai szórakozóhelyeken is teljesen megtiltaná a dohányzást, írja az MTI.

Az Európai Parlament képviselőinek javaslata szerint nem lenne szabad dohányozni az autóban sem, ha kiskorú ül benne, az egész unióban tilos lenne 18 év alattinak dohánykészítményt eladni, és cigarettaautomatát is csak úgy lenne szabad felállítani, hogy 18 éven aluliak ne férhessenek hozzá.

A dohányzási tilalmat egyébként régóta fontolgatják az Egészségügyi Minisztériumban, az első tervek szerint júliustól tiltották volna be a dohányzást a nyilvános zárt helyeken. A dohányos szülőknek nem lehet elégszer elmondani, hogy a dohányfüst is káros, a dohányzó szülő mellett élő gyerekek vizeletében öt és félszer több a nikotin, mint a nemdohányzó szülők gyerekeiében. A statisztika szerint Magyarországon az óvodáskorú gyerekek 40 százaléka passzív dohányos.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek