Édességautomata helyett gyümölcsgépeket az iskolákba!

Iskolagyümölcs-programjának keretében az Európai Bizottság szeretné elérni, hogy az EU-tagországokban az iskolákból kikerüljenek az édességeket és kevésbé egészséges termékeket árusító automaták, és helyüket gyümölcskínáló alkalmatosságok vegyék át.


Az unióban éve óta gondolkodnak az összes országot érintő iskolagyümölcs-program bevezetéséről. Magyarország ennek mindig lelkes támogatója volt, az iskolaalma-programmal a lehetőségek bemérésére alkalmas nemzeti tesztet is végrehajtott.

Mariann Fischer Boel agrárbiztos júliusban ismerteti hivatalos javaslatát a témában, és a rendszer a 2009-ben kezdődő iskolaévtől léphet életbe. Az EU évi összesen 90 millió euróval támogathatja az iskolagyümölcs-programot, írja az MTI.

A bizottság adatai szerint az EU-tagországok nagyobbik hányadában a lakosság nem fogyaszt elegendő gyümölcsöt. Tavalyelőtti adatok szerint csak nyolc EU-tagállam (Görögország, Dánia, Hollandia, Ciprus, Portugália, Spanyolország, Franciaország, Olaszország) éri el az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javasolta napi 400 grammos mennyiséget gyümölcs- és zöldségfogyasztásban.
Oszd meg másokkal is!
Mustra