Tojáshéjból készül a húsvéti nyúl

Közeleg a húsvét, talán már ott sorakoznak a tojások a hűtőben és várják, hogy apró kezek dekorálják őket. A tojások díszítésének nem csupán a festés az egyetlen módja, bár kétségkívül ez a leggyorsabb és legegyszerűbb módszer.



Aki nem szereti a mesterséges dolgokat, használhat természetes színezőanyagokat is a tojások megfestéséhez. Káposzta, hagyma, cékla, piros paprika, spenót, kávé, kurkuma és egyéb zöldségek, gyümölcsök és fűszerek segítségével sokféle színt tudunk előállítani a citromsárgától az ibolyakéken keresztül a feketéig. 


Ha nem szeretjük a főtt tojást és olyan húsvéti dekorációra vágyunk, amelynek elkészítését a gyerekek különösen élvezik, készíthetünk állatfigurákat a tojás héjából. Ehhez üssük ketté a tojásokat (vacsorára tervezhetünk tükörtojást, rántottát, bundás kenyeret), mossuk ki és szárítsuk meg. Szükség lesz még akrilfestékre, filcre, kartonra, különböző anyagokra (attól függ, milyen figurát szeretnénk csinálni), ragasztópisztolyra és ecsetre.



Katicabogár: piros akrilfestékkel fessük meg a fél tojáshéjakat, majd tegyük félre és várjuk meg, míg megszárad. Közben fekete filcből vágjuk ki a rovar alját, (hat lábbal), erre fogjuk ráragasztani a pirosra festett fél tojást. Amint ezzel megvagyunk, már kezdhetjük is festeni a pettyeket a bogár hátára.

Bohóc: a tojáshéj tetejére fessünk szemeket, szájat, arcpírt, nagy, piros orrot. Ragasszunk fekete csokornyakkendőt, a haját pedig színes szalmaszálakkal tudjuk kialakítani.

Nyúl: vágjunk ki két nyúlfül formát kartonból vagy egyéb kemény anyagból és ragasszuk a fél tojás tetejére. Fessünk szemet (vagy kreatív boltokban kapható előre gyártott szemet is ragaszthatunk), orrot és szájat. Már kész is vagyunk.



A variációknak csak a fantázia szab határt. Az elkészült figurákból készíthetünk húsvéti kosarat, de rá is tehetjük őket tojástartóban lévő főtt tojásokra.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek