Kirúghatnak, ha a gyerek még a lombikban van

A mai válogatott hírünk úgy kerek, ahogy van. Nem kell hozzá semmit tennünk ahhoz, hogy gondolatokat ébresszünk, hiszen a második bekezdéshez érve már cifra szitkokat mormolunk a bajszunk alá, íme:

A lombikterhesség csak a megtermékenyített petesejtnek a méhbe történt beültetésével kezdődik - mondta ki kedden az Európai Bíróság. A luxemburgi taláros testület egy osztrák pincérnő jogvitája nyomán került szembe ezzel a kérdéssel. Sabine Mayr felmondólevelet kapott munkáltatójától - egy salzburgi cukrászdától -, miközben mesterséges megtermékenyítési procedúra miatt, orvosi igazolással, távol maradt munkahelyétől. (A cukrászda rögtön az után mondott fel a pincérnőnek, hogy az tájékoztatta munkáltatóját az orvosi beavatkozás természetéről.), írja az MTI.


Amikor Sabine Mayr a felmondólevelet kézhez vette, petesejtjeit már megtermékenyítették partnere spermájával, de még egyet sem ültettek be a méhébe. Az Európai Bíróság előtt azzal érvelt, hogy terhesség alatt mondtak fel neki, ami jogellenes. Csakhogy a bíróság arra az álláspontra helyezkedett, hogy a terhesség kezdetének a megtermékenyített petesejt méhbe történt beültetését kell tekinteni, Sabine Mayr tehát még nem volt terhes, amikor felmondtak neki.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a Baeckerei und Konditorei Gerhard Floeckner nevű munkáltató feltétlenül triumfál az ügyben. Az Európai Bíróság ugyanis kimondta azt is: mivel férfiak nem vethetik alá magukat mesterséges megtermékenyítésnek, nemek közötti tiltott diszkriminációnak minősül, ha valakit csak azért bocsátanak el, mert mesterséges megtermékenyítésnek vetette magát alá. Sabine Mayr tehát bizonyíthatja igazát - ha bizonyítja azt, hogy más indok nem volt az elbocsátására.
Oszd meg másokkal is!
Mustra