Fogfrász, avagy orrfolyástól nyálfolyásig

Sokan kérdeztetek a fogzásról és a vele járó bőrtünetekről. Megpróbálom összefoglalni a témát. Egyénenként változó, mikor kezdődik a fogak áttörése, de körülbelül fél éves korra tehető, amikor először kezdhetünk gyanakodni, talán tényleg a foga jön a babának. Ilyenkor láthatjuk, hogy az adott fognál a fogíny duzzadt, vörös, érintésre fájdalmas.

Milyen tünetekkel jár a fogzás?

1. Fájdalom

Nem egyformán fájdalmas minden babánál. Van, akinél csak ennyit észlelünk a fogak áttöréséből, hogy egyszer csak koccan a kanál a fogon. De van, aki nem ennyire szerencsés és fájdalmas sírás, ébren töltött éjszakák mellett asszisztálja végig a fogak kibújását. Még ugyanannál a babánál is különböző lehet egy-egy fognál a fájdalom erőssége.


2. Nyűgösség

3. Nyálzás

Ezt mindannyian ismerjük, rutinosabbak kendőt szoktak a gyermek elé kötni. A kisded mindent megrág, folyamatosan ömlik a nyál a szájából.

4. Étvágytalanság

Komoly probléma lehet. Az addig jól, esetleg már kanállal etethető gyermek, hirtelen nem kér semmit, de láthatóan éhes. Jó, ha a cumisüveget elfogadja. Aki nem használ cumisüveget, annak ilyenkor javasolható, hogy a turmixolt ételt pohárból itassa meg.

5. Hígabb széklet, a popsi kipirosodása

Ez nem feltétlen velejárója a fogzásnak, de nagyon gyakran előfordulnak együtt. Kezelni kell a szokásos popsikenőcsökkel. Ha úgy látjuk, a bőrtünet makacs, illetve a híg széklet már hasmenésnek is megfelelő, feltétlen vigyük orvoshoz a babát. A kipirosodott popsi fájdalmas, kellemetlen állapot, de ettől is komolyabb probléma, ha egy komoly hasmenést elbagatellizálunk, mondván, hogy csak a fogától van.

6. Láz

Erről megoszlanak a vélemények. Szokás, hogy minden lázas betegséget ráfogjunk a fogzásra. Nem javaslom. Az a véleményem, hogy a lázas állapotot csak akkor szabad a fogzásra fogni, ha már a háziorvosunk kizárta egyéb megbetegedések fennállását.

7. Orrfolyás

A felső szemfogak előbújásakor gyakran náthaszerű tüneteket észlelhetünk.

8. Egyéb bőrtünetek

Az irodalomban nem találtam olyan bőrbetegséget, mely kifejezetten fogzáskor jelentkezik. Ennek ellenére többen is jeleztétek, hogy az ekcémás tünetek diszkréten, de fellángoltak. Ez is azt támasztja alá, hogy előfordulhat, hogy a meglévő „alap-bőrbetegséget” fellobbantja a fogzás.

Vannak olyan ritka szindrómák, melyek részjelensége lehet fogzási rendellenesség is. Ezeket általában már a fogak áttörése előtt diagnosztizálni szokták.

Mikor várható az egyes fogak kibújása?

Ez is egyénileg változó, hogy melyik babának mikor jön elő egy-egy foga, de jó tájékozódást nyújt a következő táblázat.

két alsó középső metsző          6 hó
két felső középső metsző         8-12 hó között
két felső szélső metsző           10-12 hó között
két alsó szélső metsző            13-14 hó között
négy első zápfog                   15-16 hó között
négy szemfog                        20-24 hó között
négy hátsó zápfog                 36 hó

Mit tehetünk a fogzás megkönnyítése érdekében?

Alapvető a fájdalom csillapítása. Ezt megtehetjük a helyileg alkalmazható gélekkel, de akár gyógyszeres segítséget is bevethetünk (pl paracetamol tartalmú oldat), viszont ilyenkor nagyon oda kell figyelni a gyógyszer adagolására, el kell olvasni a tájékoztatót.

Másik nagy probléma az etetés. Javasolt ilyenkor híg, turmixolt ételek készítése, amit cumisüvegből, vagy pohárból kínálhatunk.

Végül, ha már kibújtak a fogak, beszélhetünk a fogápolásról is, de az már egy másik poszt témája…
Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.