Olcsóbb meddőségi kezelést akarnak a civilek

A Lombikbaba Alapítvány képviselői szerdán átadták nyílt levelüket és az általuk gyűjtött több mint 17 ezer aláírást az Egészségügyi Minisztérium képviselőjének. A nyílt levél aláírói azt várják a kormánytól, hogy garantálja, a szegénység nem lehet akadálya a meddőség kezelésének.


A meddőségi kezeléshez szükséges hormonkészítmények ára januártól ugyanis másfélszeresére emelkedett, így kezelésenként mintegy 150-300 ezer forintba kerül a gyerekre vágyó párok számára. A kormány emellett kilátásba helyezte, hogy a jelenlegi öt finanszírozott próbálkozásból hamarosan csak kettőnek a költségeit állja az állam. A támogatásmegvonást követően egy-egy program párokra háruló költsége meghaladhatja majd az 5-600 ezer forintot, áll az alapítvány közleményében.

A meddőségi probléma gyakorisága ma Magyarországon 15 százalék, így mintegy 150 ezer párt érint. Évente körülbelül húszezer pár keres orvosi segítséget, hogy gyereke lehessen, de mindössze háromezer párnál végeznek mesterséges megtermékenyítést. Ma a gyerekek mintegy 2 százaléka így fogan, évente mintegy kétezer lombikbaba születik Magyarországon, áll az alapítvány közleményében.

A minisztérium képviselője, a levelet átvevő dr. Horváth Ágnes államtitkár elmondta, még idén nyilvánosságra kerülnek a meddőségi centrumok sikerességi mutatói, így könnyebben választhatnak intézményt a gyermekre vágyó párok. A lombikprogram átalakításának konkrét határidejét azonban nem közölte. Pedig egy 2005-ös országgyűlési határozat előírja a kormány számára, hogy egy éven belül oldja meg, hogy a szegénység ne legyen a meddőségi kezelés akadálya, valamint dolgozza ki és tegye közzé az intézmények eredményességi mutatóit.
Oszd meg másokkal is!
Mustra