Nórák: szülés előtt állóknak nem ajánlott!

Túl rémisztő a film, többek szerint ez a valóság - ezek a vélemények hangoztak el Rist Lilla: Nórák – Történetek a szülőszobából című dokumentumfilmjének csütörtöki sajtóbemutatója után. Könnyező kismamák, horror a szülőszobán.


Dr. Boros Judit szülész-nőgyógyász szerint - aki egyébként a filmben is szerepel - a történetek annyira megrázóak, hogy nem ajánlaná szülés előtt álló kismamáknak. Amikor ugyanezt egy anyuka vetette fel, hozzátéve, hogy a filmben szinte csak negatív élmények láthatók és ez megrémisztheti a kismamákat, a többiek azonnal igyekeztek megcáfolni. Egy hozzászóló elmondta: sajnálja, hogy nem láthatott ilyet szülése előtt, így fel tudott volna készülni arra, hogy mi történhet vele.


Dr. Boros Judit, Rist Lilla, Máté Nóra (főszereplő)

Rist Lilla rendező elmondta, hogy azért készítette el a filmet, mert úgy érzi, a nőket senki nem hallgatja meg, nem kérdezik meg őket, hogy nekik hogyan volna jó szülni.

A film főszereplője Nóra, programozó matematikus. Nem érti, mi szükség van a terhesség alatt annyi vizsgálatra, és elgondolkozik azon, kell-e fogadott orvos ahhoz, hogy a szülése normálisan lefolyjon. A kismamának különleges igényei vannak, nem engedi a hüvelyi ultrahangos vizsgálatot, nem csináltatja meg az AFP-t és genetikai ultrahangra sem megy el. Szeretne orvosi beavatkozások nélkül szülni.

Végül talál egy fiatal nőgyógyászt, aki mindezek ellenére vállalja a terhesgondozást és a szülés levezetését. Nórának a 42. héten folyik el a magzatvize, ám nem siet be a kórházba, nem akarja, hogy az ilyenkor megszokott rutin szerint megindítsák a szülését. Amikor mégis bemegy a kórházba, a ctg rossz eredménye miatt nem akarják hazaengedni, még pszichiátert is hívnak hozzá, hogy nem beszámíthatónak nyilvánítsák.

Nóra mégis elhagyja az intézményt és a magzatvíz elfolyását követő harmadik napon Dr. Geréb Ágnes vizsgálja meg, aki szerint a babával minden rendben van és ha a higiéniára odafigyelnek, nem indokolja semmi a kórházi szülésmegindítást.


Váradiné Varga Nóra (másik szereplő)

Nóra végül kórházban szül, elveivel és terveivel ellentétben különböző beavatkozásokat hajtanak végre rajta: oxitocin infúzióval és epidurális érzéstelenítéssel fájdalomcsillapító injekcióval kénytelen világra hozni kislányát.

A filmben szereplő anyák szinte mindegyike arról mesél, milyen kiszolgáltatott helyzetben volt kénytelen szülni, az orvosok becsapták, nem engedték úgy vajúdni, ahogy ő akarta, rászóltak, ha kiabált, a tudta nélkül adott oxitocint, az egyik babának ráadásul idegrendszeri károsodása lett a siettetett szülés miatt.

A fim utáni beszélgetésen megkérdeztem Nórát, hogy ha már talált egy olyan nőgyógyászt, akiben megbízott, aki hajlandó lett volna kívánsága szerint segíteni világra hozni a gyermekét, miért nem nála szült végül. Nóra kifejtette, hogy nem ért egyet a hálapénzzel és azzal, hogy akár hajnali háromkor kell riasztani az orvost, ezért nem szült nála.

A másik szereplő, szintén Nóra, aki császármetszéssel szült, elmondta, hogy a legnagyobb probléma az, hogy a kismamákat nem tájékoztatják, hogy mi fog velük történni, ezért váratlanul érik őket a szülőszobai események.


Máté Nóra (főszereplő), Békési Beáta

Békési Beáta pszichológus szerint nehéz összeegyeztetni a kismamák és a szakma szempontjait, azonban már lehet alternatív lehetőségek közül választani, és sok orvos próbálja meg a különböző szempontokat összeegyeztetni.

Én pedig azt gondolom, szörnyű, hogy ilyen traumákat kell megélnie egy anyának, ahelyett, hogy élete legcsodálatosabb élménye lenne a szülés. Mindkét lányomat leszíjazott lábakkal hoztam világra, de egy másodpercig nem éreztem, hogy ki lennék szolgáltatva bárkinek is. Ehhez mindössze arra volt szükségem, hogy megbízzak az orvosomban, akihez 9 hónapig jártam, ismerjem a hozzáállását, ő ismerjen engem, a félelmeimet, az elképzeléseimet, hogy a szülőszobán már csak arra kelljen koncentrálnom, amiért ott vagyok: hogy életet adjak a kisbabámnak.

A dokumentumfilm a január 30-án kezdődő 38. Magyar Filmszemle programjában szerepel.
Oszd meg másokkal is!
Mustra