Néhány kiló is árthat a második gyereknek

Későbbi terhességeiket veszélyeztetik azok a kismamák, akik nem adják le a terhességük során felszedett kilókat, figyelmeztet a BBC által közölt új svéd kutatás. Az első gyerek után megmaradó néhány kilónyi túlsúly is okozhat magas vérnyomást, cukorbetegséget, sőt halvaszületést a második gyereknél.


A Lancet orvosi szaklapban közölt tanulmány készítői százötvenezer svéd nő adatait elemezték, és arra a következtetésre jutottak, hogy a testtömegindex (BMI) egy-két egységnyi növekedése is növeli a terhességi komplikációk kockázatát.

Az elhízás mérésére kidolgozott testtömegindex a kilogrammban kifejezett súly osztva a méterben kifejezett testmagasság négyzetével, és ideális esetben 18,5 és 25 közé esik. Így tehát egy 65 kilós, 170 centi magas nő BMI-je 22,5, ha azonban felszed öt kilót, akkor már 24,2 a testtömegindexe.

A vizsgált nők közül azoknál, akik az első gyermekük megszületése és a második megfoganása közti átlagosan eltelt 2 évben 1-2 BMI egységnyit híztak, 20-40 százalékkal nőtt a terhességi cukorbetegség és a magas vérnyomás esélye. Minél többet híztak, annál nagyobb volt ez a kockázat. A három vagy több BMI-nyi hízás pedig a gyermek halva születésének esélyét növelte.

A BBC-nek nyilatkozó nőgyógyász, Adam Balem professzor azt javasolja a nőknek, hogy anyatejjel táplálják gyermeküket, igyekezzenek sportolni, és visszatérni terhesség előtti súlyukhoz, mielőtt újabb gyermeket vállalnának.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek