9 nap némaság a boldogságért

A nyugalom és az önkontroll művészete, a Vipassana meditáció univerzális gyógyírt kínál univerzális problémákra. A módszer szinte spirituális túlélőtúrának tűnik, cserébe viszont azt ígéri: megszabadít a szenvedésektől.

Nem egy újabb hóbort

Ez a gyakorlatsorozat nem egy újabb hóbort és nem is egy újabb lehetőség, hogy elmeneküljünk a világtól. Első hallásra spirituális túlélőtúrának tűnik, pedig sokkal mélyebb módszerről van szó. A tíznapos a tanfolyam a minimum, ami a technika alapvető bemutatását és megalapozását teszi lehetővé. Generációkon átívelő tapasztalat mutatja, hogy ha a Vipássanát tíz napnál rövidebb ideig tanítják, akkor az nem elég a technika gyakorlati megragadásához. Hagyományosan a Vipássanát hét hetes elvonulásokon tanították.

Fotó: Cornelia Copp
Fotó: Cornelia Copp

„Összeszedettséget és belső nyugalmat kaptam a módszertől - meséli Éva (33). A munkámban is használni tudom, néha fordítói munkát is vállalok: elég sokat dolgozom idegen nyelvű szövegekkel, főleg némettel és spanyollal. Fokozott odafigyelés kell, hogy a tudatom ne szippantsa be a szöveg és az olykor kissé monoton munka. Eleinte külön szimpatikus volt, hogy nem misztifikálják túl a meditációt, hanem elérhetővé és emberközelivé teszik. A magánéleti hatása egyfajta derűs, egykedvű nyugalom, már nem lehet olyan könnyen felhúzni, mint régen. A tanfolyam után, és a rendszeres otthoni elmélyüléseimnek köszönhetően, gyökeresen változott meg a világnézetem, és a hozzáállásom sok dologhoz.”

Nem csinálnám, ha nem érezném a hatását

”Régóta vagyok kereső. A Shambala Tibet Központban láttam egy döbbenetes filmet, amelynek Meditáció a börtönben volt a címe – meséli Száday Rezső, a szervezők egyike. "Nem tudtam szabadulni a hatásától és egyfolytában azon gondolkoztam, hogyan lehetséges egy tíznapos  elvonuláson ilyen döbbenetes változást elérni. Aztán megtudtam, hogy a módszerről Az élet művészete címmel könyv is jelent meg. Ezt néhányszor elolvasva valami derengett, de még mindig nem kaptam választ a 'hogyan lehetséges' kérdésemre. Így hát elmentem én is egy tanfolyamra, ami után egyre másra meglepő változásokat vettem észre magamon. Hamarosan rájöttem, hogy a tanfolyam csak a kezdet volt, azaz megtaláltam, amit kerestem és a Vipássana az életmódommá vált. Tudom, hogy a végső cél a teljes és végleges megszabadulás a szenvedéstől, azaz a megvilágosodás (valamelyik következő életemben) de az egészet valószínűleg nem csinálnám, ha nem érezném ebben a mostani életemben is - szinte nap mint nap - ennek az életmódnak a jótéteményeit.”

Komolyan kell venni

A Vipassana India egyik legősibb meditációs technikája. A szó jelentése: belátás, úgy látni a dolgokat, ahogy azok valójában vannak - ez a tudat-tisztítás önvizsgálat útján megvalósuló módszere. Tudatunk összpontosításához az első lépés, amit gyakorolnunk kell, a légzésünk figyelése. Majd a lecsendesített és az összpontosított tudat segítségével testünk és tudatunk változó természetét szemléljük és megtapasztaljuk az állandótlanság, a szenvedés és az ego-nélküliség univerzális igazságát. Az igazság közvetlen megtapasztalás útján történő felismerése maga a tisztulási folyamat. Az egész ösvény (Dhamma) az univerzális problémákra való univerzális gyógyír. Bárki szabadon gyakorolhatja ezt a módszert.

Csendrendelet 9 napig

A Vipassana nem egy vak hitre alapozott szertartás vagy rituálé, nem filozófiai tevékenység, nem gyógykúra, nem üdülés, és nem is társas összejövetel. A meditációs technikát tíznapos bentlakásos tanfolyamon tanítják, amelynek során a résztvevők a Viselkedési Szabályzat előírásait követve megtanulják a módszer alapjait és elég gyakorlatot végeznek ahhoz, hogy megtapasztalhassák a hasznos eredményeket. A tanfolyamon résztvevő tanítványoknak „nemes csendet” kell tartaniuk, azaz a test, a beszéd és a tudat csendjét. Elfogadják, hogy tartózkodnak a meditáló társakkal folytatott kommunikációtól. Mindazonáltal a tanítványok beszélhetnek a segítőkkel fizikai igényeikkel kapcsolatban, valamint a tanítóval. A csendet be kell tartani az első kilenc teljes napon. A tizedik napon a beszéd újra kezdhető, mintegy a normál életvitelhez való visszatérésként. Ezen a tanfolyamon a siker titka a gyakorlás folyamatossága, a csend a folyamatosság fenntartásának lényeges összetevője.

A stresszoldás nem sétagalopp

A Vipassana célja sohasem csupán egy adott fizikai betegség gyógyítása, bár a tudat tisztulásának melléktermékeként számos pszichoszomatikus probléma enyhül. Valójában a Vipassana a boldogtalanság három okát semmisíti meg: a sóvárgást, az elutasítást és a tudatlanságot. Folyamatos gyakorlással elérhető, hogy a meditáció feloldja a mindennapi életünk során felhalmozódott feszültségeket, és megsemmisítse azokat a gócokat, melyeket a kellemes és kellemetlen helyzetekre történő kiegyensúlyozatlan, rögzült szokásaink szerinti reakcióinkkal hoztunk létre.

Kemény, komoly munkát igényel

Minden nyitott embert szívesen látnak a Vipassana tanfolyamon, hogy maguk tapasztalják meg hogyan működik a technika és értékeljék a hasznát. Még a börtönökben, a foglyok számára is tartanak Vipassana tanfolyamokat, méghozzá nagy sikerrel és csodálatos eredményekkel. A tanfolyam kemény, komoly munkát igényel. Az első lépésben a tanítványok megfogadják, hogy a tanfolyam időtartama alatt tartózkodnak az öléstől, lopástól, szexuális tevékenységtől, hamis beszédtől és az olyan testet mérgező anyagoktól, mint az alkohol, a nikotin és a tudatmódosító szerek. Ez az egyszerű erkölcsi törvény a tudat lecsendesítését szolgálja, amely másként túl nyugtalan lenne és meghiúsítaná az önmegfigyelést. A következő lépésben a tudat feletti uralom kifejlesztésére van szükség. Ehhez meg kell tanulni a figyelem rögzítését a lélegzet állandóan változó természetes valóságára, amint a levegő az orrcimpán keresztül ki- és beáramlik.

Fotó: Cornelia Copp
Fotó: Cornelia Copp

A negyedik napra a tudat nyugodtabbá és fókuszáltabbá válik, jobban meg tudja valósítani magát a Vipássana gyakorlását: azaz a testen mindenfelé megjelenő érzetek megfigyelését, meg tudja érteni azok természetét és ki tudja fejleszteni az egykedvűséget, amennyiben megtanulják, hogy ne reagáljanak az érzetekre. Végül az utolsó napon a tanítványok megtanulják a szerető kedvesség vagy minden lény iránti jóakarat meditációt, amelyben a tanfolyam során kifejlesztett tisztaságot megosztják az összes lénnyel.

Teljesen ingyenes

A tanfolyamokon részvételi díj nincs, sem az étkezés, sem a szállás költségeinek fedezésére - olvasható az oldalon. "Minden kiadást azon résztvevők adományaiból fedezünk, akik elvégeztek egy tanfolyamot, megtapasztalták a Vipassana jótékony hatásait, és szeretnék ezt lehetővé tenni mások számára is. Sem a tanítók, sem a segítők nem részesülnek pénzbeli juttatásban; ők és a tanfolyamok szervezői önkéntesen áldozzák erre idejüket. A tanfolyam végén a résztvevők adományt nyújtanak anyagi lehetőségeik függvényében, mely újabb tanfolyamok szervezésének anyagi alapját teremti meg.”

Oszd meg másokkal is!
Mustra