Miért drága a tokaji aszú?- szüreteltünk

Egy asszony egy nap 6-10 kiló tökéletes aszúszemet tud leszedni többéves gyakorlattal. Nekünk mindössze két szem sikerült fél óra alatt. Fürge női ujjak Tokaj szőlővesszein.

Tokaji aszú
Tokaji aszú

Amerikai ismerőseim örülnek, ha szóba kerülnek a magyar borok, hiszen rögtön megvillanthatják tudásukat, amit egyetlen szóban össze lehet foglalni: tokaji.  Aztán általában kiderül, soha nem ittak még tokaji bort, sőt, olyannal se találkoztak, aki ivott volna, esetleg sejtenek valamit arról, hogy ott édes borok készülnek, és azok nagyon drágák.

Ősszel viszont a borfesztiválon hallottam egy hölgytől, hogy isten mentse őt meg a tokaji boroktól, édes vacak mindegyik, és olyan elszállt árakon adják őket, mintha aranyból lennének. A tokaji aszúra gondolhatott? Édes is, drága is, de nem vacak, az biztos!

De miért is olyan drága?

Egy fürt Tokaj-hegyalján termő szőlőnek csak a töredéke aszúsodik, mindössze 5-20 százalék. Ha azt is hozzászámoljuk, hogy a jobb borászatok korlátozzák a hozamot, vagyis nem hagyják az összes megjelenő fürtöt a tőkén, akkor önmagában már ez is ok lehetne a bor magas árára. Az aszúszedés nem egy napos feladat, több napig, néha hetekig járják a szőlőt, és csak a megfelelően beérett aszúszemeket szedegetik le, míg az aszúmentes fürtrészt fent hagyják a tőkén.

Elég furcsa helyzet, hogy miközben a munkanélküliség komoly problémát okoz Borsodban, mégis nagyon nehéz megfelelő munkaerőre szert tenni. Hajnalban kelni és sokszor már a dérrel borított tőkékről, aprólékos munkával, görnyedezve szedegetni az aszúszemeket nem tartozik az álommunkák közé. A hajnali fagyban hamar elgémberednek az ember ujjai, kesztyűben meg ugye nem lehet leszedni az aszúszemeket. Hosszú évekkel ezelőtt édesanyám is a fogát összeszorítva, a könnyeivel küszködve próbált lépést tartani nagyanyámmal a szőlőben, hiszen nem vallhatott szégyent anyósa előtt.

Egy tökéletes aszúszem
Egy tökéletes aszúszem

Egy gyakorlott aszúszedő asszony naponta 6-10 kg aszúszemet tud leszedni. Tavaly kipróbáltam én is az asszonyok munkáját, hát, nem kerestem volna meg a buszjegyre valót egy nap alatt se, az biztos! Ha túl korán, vagyis még éretlen fürtre érkezik a botritisz, akkor nem a nemes, hanem az úgynevezett szürke rothadás jön létre, de nem használhatók a zöldes penésszel borított, vagy a mazsolára emlékeztető, teljesen száraz szemek sem.

Amikor megkaptam az eligazítást, beküldtek egy szőlősorba, hogy szedjek tíz (igen, mindössze tíz) szem tökéletes aszút. Harminc perc múlva, hat szem, általam tökéletesnek gondolt szemmel a markomban kerültem elő, amiről kettő kivételével kiderült, hogy elég silány minőségű.

De kevés az aszúszedő férfi is, lássuk be, nem ez az egyetlen munka, amihez nincsenek elég türelemmel megáldva.

Hármunk munkájának eredménye fél óra alatt egy marékban
Hármunk munkájának eredménye fél óra alatt egy marékban

Az állam sem könnyíti meg a borászok helyzetét. Bürokratikus szabályozás és szigorú ellenőrzés vár arra, aki belevág a borkészítésbe. Számomra első hallásra hihetetlen volt, hogy szüret idején repülővel figyelik a munkások vonulását és a pontos koordinátákra küldik ki az ellenőrző brigádot. Az a minimum, hogy mindenkinek bejelentett munkavállalónak kell lennie, de az is előfordul, hogy a közelben felállított mobil WC-t kérik számon a munkaadón. Csak azt kívánhatjuk, bárcsak az élet egyéb területein is ilyen szervezetten működne az állami apparátus.

Most, hogy már értjük, az aszúszemekhez hozzájutni nem kevés fáradságba és pénzbe kerül, könnyen belátható, hogy a jó aszú nem lehet olcsó. A hozamkorlátozott tőkékről, munkaerő igényes eljárással begyűjtött aszúszemek szó szerint aranyat érnek.

Kincs az édes ital

Az aszúszemek önsúlyából adódóan, magától kifolyó eszenciát régebben patikában orvosságként árulták, és ma is egy deci ebből a mézédes nedűből több ezer forintba kerül. Kisfiammal kóstoltattam egyszer az eszenciát, azóta ha megkérdezik tőle, hogy mi a kedvenc bora, rögtön rávágja, hogy az aszú, meg az eszencia.

A tokaji aszú ára a bor elkészítéséhez felhasznált aszúszemek mennyiségétől függ, ezt a puttonyszámmal jelzik a palackon. De mit is jelent a puttonyszám pontosan?

Ez a szám mutatja meg, hogy a 25 kg töppedt aszúszemet tartalmazó "puttonyból"  hányat kevernek egy-egy gönci hordónyi, vagyis 136 liternyi musthoz. Létezik 3, 4, 5 és 6 puttonyos tokaji aszú is.

Manapság, amikor az olcsó répacukorba belefulladunk, nehéz elképzelni, hogy száz éve még mekkora kincs volt egy pohár édes ital. Hiszen az édes íz minden ember kedvence, de volt idő, amikor ezt még nem engedhette meg magának mindenki. Akkor egy pohár édes bor maga volt a mézédes mennyország. Nem véletlenül hívták a tokaji aszút a királyok borának. 2010-ben is különleges élmény egy korty olyan bor, aminek minden cseppjéhez külön szedték a szőlőszemet.

Oszd meg másokkal is!
Mustra