Csak a nyakát akarta kiroppantani, de agyvérzést kapott a 28 éves férfi

GettyImages-1207729677

Szinte mindenkinek fáj a nyaka a sok ülőmunka, képernyőzés és a rossz testtartás hatására. Csakhogy nem mindegy, mihez kezdünk az érzékeny testrésszel: a kiroppantás nem a legjobb ötlet.

Te is szoktad ropogtatni a nyakad? Néha jól is esik megmozgatni a fáradt izmokat, inakat, és az erősebb fejkörzés vagy nyomás hatására roppanó hangot is hallunk. A legtöbben ilyenkor megnyugszanak, mondván csak a helyére került végre minden, de ez nem feltétlenül van így. A ropogtatás pedig nagyon veszélyes is lehet.

Josh Hader apuka és egykori oklahomai rendőr jó szokásához híven meg akarta ropogtatni fájó nyakát, ami hetek óta kínozta. Csakhogy a mozdulat olyan rosszul sikerült, hogy a férfi agyvérzést kapott és azonnali kórházi ellátásra szorult. „A kezemmel egy kicsit nagyobb nyomást gyakoroltam, majd pukkanást hallottam – mondta Hader az NBC-nek. Aztán a bal oldalamon kezdett elzsibbadni mindenem.”

A nyakroppantás veszélyei

A mindössze 28 éves Hader gyanította, hogy agyvérzést kapott, ezért felhívta a feleségét, illetve megnézte magát a tükörben, lát-e féloldalas bénulásra utaló jeleket. Mivel nem talált ilyeneket, egy pillanatra megkönnyebbült, és elindult jeget hozni a hűtőből. Útközben azonban észrevette, hogy miközben egyenesen akar haladni, 45 fokos szögben eltér a tervezett iránytól. Meg is botlott a saját lábában, és állapota folyamatosan romlott, alig tudott járni. Szerencsére eddigre a családja odaért, és édesapja kórházba vitte Hadert. 

Miért kapott agyvérzést?

A CT-vizsgálat kimutatta, hogy a férfi iszkémiás stroke-ot szenvedett, amelyet az orvosok elmondása szerint a nyújtás miatt a csigolyaartériájában kialakuló kis szakadás okozott. Kialakult a vérrög, s már jött is a stroke. Véralvadásgátló gyógyszerekkel tömve Hader pár napig az intenzív osztályon maradt, majd rehabilitációra kellett járnia. Sokáig szemkötőt viselt, mert a stroke miatt sérült a szeméhez vezető ideg is. Ám az orvosok szerint még így is jól járt, ugyanis meg is halhatott volna.

A férfit felesége rendszeresen figyelmeztette, hogy ne ropogtassa a nyakát. Valóban veszélyes az érzékeny gerincvelőt körülvevő csigolyák piszkálása, hiszen nagyon fontos idegek, erek húzódnak a nyakban. Ha fájdalmat tapasztalunk a nyaki régióban, érdemes először is kivizsgáltatni magunkat, utána pedig gyógytornászra bízni a helyreállítást. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra