Különös dolgot találtak a Mars felszínén

GettyImages-1124672049

A NASA a vörös bolygó körül keringő űrszondája 250 kilométeres magasságból kapott lencsevégre egy furcsa alakzatot, amely sokak szerint kísértetiesen hasonlít a kedves angol mesehős, Paddington maci arcára.

Az űrszonda különleges, minden eddiginél jobb felbontásra képes HiRise kamerája akár harminc centiméteres részleteket is képes megjeleníteni a Mars felszínén, így rengeteg, korábban nem észrevett dolog tárulhat fel, például a most felfedezett furcsa talajjelenség. A különös, kör formájú alakzat átmérője mintegy két kilométer széles – számolt be a HiRise projektért felelős Arizonai Egyetem kutatócsapata – és meglepően hasonlít egy medve arcára.

A medvearcra emlékeztető furcsa alakzat a Marson
A medvearcra emlékeztető furcsa alakzat a MarsonNASA/JPL-CALTECH/UARIZONA

Az alakzatról sokaknak a jól ismert angol mesehős, Paddington maci jutott eszébe, aki igazi kulturális ikonnak számít Nagy-Britanniában, tavaly nyáron még a trónra lépésének 70. évfordulóját ünneplő II. Erzsébet királynő is közös kisfilmben szerepelt a kedves medveboccsal. A szakértők szerint azonban a furcsa Mars-alakzatnak semmi köze a medvékhez: a két szemet kráterek, míg az orrot és a szájat egy dombszerű kiemelkedés formázza, a fej körkörös vonala pedig egy törésvonal. Csupán a természet véletlen fricskája, hogy egy bohókás maci arcához hasonlít a napokban felfedezett térelem – írja a Daily Mail.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek