„Magyar vagyok, mi, magyarok ilyen színesek vagyunk, fényesek, ragyogók”: Kósa Klára keramikus kiállításán jártunk

GettyImages-1319515912

Kósa Klára méltán világhírű keramikus művészi munkásságának 55. évfordulójára 55 művész alkotótársát hívta meg, hogy saját életmű-kiállításán hű képet adjon rendkívül színes és szerteágazó művészetéről. Így fogalmaz: „Mindig figyeltünk egymásra, tudtuk, ki mit csinál, tanultunk egymástól, és közben a világnak az Isten szőtte szőnyeg színét alkottuk!”

Kósa Klára keramikus-művésznő munkáit szerte a világon rengetegen ismerik és csodálják. A Népművészet Mestere, a Magyar Művészeti Akadémia akadémikusa 75. születésnapjának megünneplésére ritka önzetlenséggel, művészetekkel szembeni alázattal és művészbarátai felé mutatott tiszteletteljes szeretettel, különleges módot talált. A művészetnek erre az ünnepére 55 olyan művészt idézett meg alkotásaikon keresztül, akikkel az elmúlt öt és fél évtized során valamilyen formában keresztezték egymás művészetét, inspirálták vagy csodálták azt. 

A kecskeméti keramikusművész ezt így önti szavakba: „Életem során rengeteg remek emberrel, művésszel találkoztam, kiállítottam, barátkoztam. Tisztelem, becsülöm, nagyra értékelem, szeretem őket. Csodálatos emberek, emlékszem találkozásainkra, közös munkáinkra, beszélgetéseinkre. Szeretnék velük együtt ünnepelni. Fazekasok, keramikusok, textilművészek, könyvtervező művész, üvegművész, szobrászok, babakészítő mesterek, grafikusok, köztük szabadon alkotók, tanszékvezető egyetemi tanárok: a magyar művészvilág színe-javának egy része.”

Agyagból áldás: életmű-kiállítás „Legszebb perceink” címmel
Agyagból áldás: életmű-kiállítás „Legszebb perceink” címmelYagi Studio / Getty Images Hungary

A kiállítás

A Legszebb perceink című életmű-kiállítást 2022. február 15-én illusztris művészek, műértő tisztségviselők és méltán népes rajongótábor jelenlétében színvonalas műsorral nyitották meg a Pesti Vigadóban. A kiállításon, melyet 2022. április 30-ig tekinthet meg a nagyérdemű közönség, a korábbiak mellett kiváló új darabok is láthatóak az akadémikus keramikustól.

„Kiállításaimra mindig örömmel készülök. Tervezek, alkotok, izgulok, és megnyugszom, amikor látom az eredményt, gondolataim megjelenését. Boldog vagyok, ha mutathatok az én világom színéből is valamit” – vallja meg Kósa Klára, és hozzáteszi:

„Magyar vagyok, mi, magyarok, ilyen színesek vagyunk, fényesek, ragyogók.”

Hitvallás

A népi motívumok páratlan ismerőjének és a csodálatos kerámiák alkotójának a magyar művészet sokoldalúsága és a magyar művészek kifogyhatatlan tehetsége nagy erőt adó büszkeség, amit fáradhatatlanul hangsúlyoz is. Emellett, másik fontos pillére, nemcsak jelen kiállításának, de művészi hitvallásának is: „Nincs külön népművészet és magasművészet, művészet van, és mi művészek vagyunk.”

A születésnapos Kósa Klárától nemcsak a keramikusművészetről, a magyar népi hagyományokról, történelemről, küldetéstudatról, hazaszeretetről, barátságról lehet tanulni, de életfilozófiáját is érdemes tanulmányozni és elsajátítani: „Hosszú idő 75 év. De boldog idő! Az évek alatt kitörlődnek a gondok, a rosszak, csak a jóra tudok emlékezni.”

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Isten éltesse sokáig!

Oszd meg másokkal is!
Mustra