10 híres budapesti helyszín, amely külföldi filmekben szerepelt

GettyImages-sb10062854a-001
Reiber Gabriella

Angelina Jolie, Brad Pitt, Madonna, Woody Allen. Csak néhány név azok közül, akik nálunk forgattak már. Budapest rendkívül népszerű forgatási helyszín a külföldi filmesek körében. Az utóbbi évtizedek alapján elmondhatjuk, hogy valóságos filmturizmus alakult ki nálunk. De mi az oka ennek a páratlan népszerűségnek, és vajon melyek a legismertebb filmhelyszíneink?

Kiemelkedő szépségű fővárosunk változatos építészete miatt könnyen lehet Párizs, Berlin vagy akár Buenos Aires egy-egy filmjelenetben. Egy alkalommal szemtanúi voltunk, ahogy a Gerlóczy utca és a Vitkovics Mihály utca által közrezárt teret mindössze két óra alatt francia terecskévé változtatták. De Budapest saját jogon is rendkívüli kvalitásokkal rendelkezik, és ezzel a filmesek is tisztában vannak. Sokan úgy vélik, eklektikus épületei miatt kapkodnak érte a rendezők. És persze az sem mellékes, hogy az európai és amerikai viszonyokhoz képest jóval olcsóbb helyszínt találnak nálunk, valamint a produkció és a stáb számára szükséges ingatlant is sokkal kedvezőbb áron tudják bérelni, mint az olyan hagyományosan drágább városokban, mint mondjuk Párizs, Koppenhága, New York vagy Los Angeles.

És akkor most következzék egy lista a legkedveltebb filmhelyszíneinkről:

1) Bálna

A Mentőexpedíció című filmben a Bálna épülete volt a NASA-központ, amely elveszti a kapcsolatot az egyik űrhajósával. A történet szerint a Marson hátramarad egy asztronauta, akit a balesete miatt mindenki halottnak hisz. Hiába szakadt meg a kapcsolata a Földdel, túl kell élnie a rá váró éveket. A Bálna érdekessége, amely miatt a sci-fiben szerepelhetett, az épületet borító üveghéj.

2) Opera

Az operaház fantomja című 1998-as film Párizsban játszódik, de a budapesti Operaházban forgatták. Woody Allen Szerelem és halál című filmjében pedig a szentpétervári operát helyettesítette a szép lépcsői miatt.

A budapesti Operaház külföldi operákat is remekül helyettesít
A budapesti Operaház külföldi operákat is remekül helyettesítdanileon2 / Getty Images Hungary

3) Oktogon

A leghíresebb film, amelyben szerepel az Oktogon, az Evita. Mivel Buenos Airesben, az eredeti helyszínen nem kaptak engedélyt az Eva Perón életét feldolgozó film forgatásához, a legtöbb jelenetet Budapesten vették fel.

4) Alagút

Eddie Murphy és Owen Wilson főszereplésével készült az Én, a kém című akcióvígjáték, amely nem aratott nagy sikert, de nekünk azért érdekes, mert itt Budapest nem egy másik nagyváros helyett szerepel, hanem a forgatókönyv szerint is ez a helyszín. Az Lánchíd budai oldalán húzódó alagút ikonikus jelentőségű a filmben.

5) Astoria

A Kémjátszma híres tetőteraszos jelenetét forgatták itt, az egykori Georgia-bérház tetején. Az épület 1939-re két ház egybeépítésével készült el Hültl Dezső, Novák Endre és Barát Béla tervei alapján. Az épületegyüttes harmonikus megjelenésével, magasságával és arányaival ma is impozáns látványt nyújt.

6) Műpa

A 2005-ben átadott, abszolút a 21. századi igényeknek és minőségnek megfelelő összművészeti központ futurisztikus jellege miatt kapott filmszerepet. A már említett Mentőexpedíció című filmben a Műpa alakította a kínai űrkutatási hivatal központját.

A Műpa sci-fiben is gond nélkül szerepelhet
A Műpa sci-fiben is gond nélkül szerepelhetposztos / Getty Images Hungary

7) Lánchíd

A Lánchíd is szerepelt Az operaház fantomja című alkotásban, egy éjszakai jelenetben. Egy 2009-es operafilmben, a Juanban pedig egy csalódott nő veti magát a vízbe a Lánchíd pesti hídfőjénél, de az Én, a kémben is látható.

8) OPNI – Lipót

Az adósság című bűnügyi filmben ukrajnai elmegyógyintézetként szerepel a ma már szellemház OPNI-épület. A Drakula című 2013-as sorozatban pedig londoni kórházként láthatjuk.

9) Rózsák tere

Angelina Jolie és Brad Pitt A vér és a méz földje című filmje kedvéért jugoszláviai háborús hangulatot teremtettek a Rózsák terén. Szögesdrótot húztak ki, homokzsákokból emeltek barikádot, katonai járműveket vonultattak fel, és kőtörmelékkel szórták fel az utcát.

10) A kelenföldi erőmű

A hazai ipari építészet egyik legszebb alkotása a csernobili atomerőművet alakította az Ideglelés Csernobilban című filmben. Az 1910-es években épült, majd a két világháború között bővített épület évek óta áll üresen, de máig impozáns és tiszteletet parancsoló. A nálunk forgott Drakula-sorozatban is szerepet kapott.

A kelenföldi erőmű különleges építészeti emlék
A kelenföldi erőmű különleges építészeti emlékZepsuty Kompas / Getty Images Hungary
Oszd meg másokkal is!
Mustra