Az utóbbi évben rég nem látott trend bontakozott ki édességfronton: mindenki ódákat zengett a dubai csokiról, és olyan nagy volt az érdeklődés, hogy pillanatok alatt elfogytak a készletek. Most viszont új kihívója akadt a luxuskategóriás pisztáciás édességnek, az angyalhaj-csokoládéért őrülnek meg az emberek.
A dubai csoki a múlté, az angyalhajcsoki az új trend
Az Angel Hair Chocolate egy kézműves csokoládé, amelyet a Tucho belga csokoládémanufaktúra készített először. Különlegességét az adja, hogy a hagyományos török vattacukor, a pişmaniye is megtalálható benne, ami a csokoládé széttörésekor finom, hajszálakra emlékeztető töltelékként mutatkozik meg – bár vannak, akiknek szőr vagy üveggyapot ugrik be a látványról.
A csokoládé töltelékében az angyalhaj mellett pisztáciakrém található, amelyet a vanília, a gránátalma és a málna ízei egészítenek ki.
Lényeges az is, hogy a csokoládé pink árnyalatát nem mesterségesen érik el, hanem olyan csokifajtát használnak, amely eleve így néz ki. A Barry Callebaut svájci csokoládémanufaktúra által 2017-ben bemutatott ruby csokoládé természetesen rózsaszínű, és gyümölcsös, citrusos ízjegyekkel rendelkezik – miközben sem színezéket, sem bogyós gyümölcsöket nem tartalmaz.
A válogatott kakaóbabok egy különleges feldolgozási folyamaton mennek keresztül, amely fokozza a vöröses-pinkes színüket. Sajátosságai miatt a ruby csokoládé a tej-, az ét- és a fehér csoki után a negyedik fő csokoládéfajtának tekinthető.
A pişmaniye hasonlít a vattacukorra, de lisztet és vajat is tartalmaz, emiatt miatt sűrűbb, omlósabb állagú. Általában hosszú szálakra formázzák, és sima vagy ízesített verzióban fogyasztják. A desszert az Oszmán Birodalom idejéből származik, és egykor a palotákban felszolgált luxusédességnek számított. Azóta széles körben elterjedt, és kedvelt édesség lett Törökországban, különösen Izmit térségében, de szuvenírként is népszerű a turisták körében.
Mennyibe kerül az angyalhaj-csokoládé?
Különleges kinézete és textúrája miatt a rózsaszín angyalhaj-csokoládé viharos gyorsasággal terjedt a TikTokon, az influenszerek és a csokirajongók pedig nem győzik dicsérni az újdonságot. Áradoztak arról, hogy a vanília és a málna miatt eszményi az illata, isteni benne a pisztáciakrém, és a várakozásaikkal ellentétben nem túlságosan édes, nem gejl. Az egészet pedig megbolondítja a török vattacukor különleges látványa.
Carmie Sellitto, a csaknem egymillió követővel rendelkező gasztroinfluenszer teljesen le volt nyűgözve az angyalhajcsokitól, és azt mondta, hogy ez volt a legjobb csokoládé, amit valaha kóstolt.
Ahogy a dubai csoki sem olcsó mulatság, úgy annak is mélyen a zsebébe kell nyúlnia, aki meg szeretné kóstolni az angyalhaj-csokoládét.
Az eredeti, belga változatért 21 eurót, azaz körülbelül 8500 forintot kérnek
adók nélkül a Tucho manukfaktúra webáruházában. Ennyi pénzért egy 185 grammos táblát kapunk, vagyis több mint 46 ezer forintra jön ki egy kiló, ami igazi luxuskategóriás édességgé teszi az angyalhajcsokit – de a borsos ára ellenére hatalmas a kereslet a „bolyhos” finomság iránt.
A nemzetközi trendre a prémium édességeket készítő hazai cukrász- és csokoládémanufaktúrák is felfigyeltek, így egyre több helyen lehet Magyarországon is kapni a nem mindennapi angyalhaj-csokoládét, Kiskunlacházától Budaörsig.
Ha szereted a csokit, olvasd el, milyen hatással van az agyadra.

A csoki természetes antidepresszáns, mely alkalmanként fogyasztva számos betegség ellen véd. Ám ha túlzásba visszük, függők is lehetünk: ezek a jelei.
Tovább olvasom
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés