Te tudod, melyik alkoholfélékben van a legkevesebb kalória? Ez a 9 legdiétásabb választás

A legjobb persze egyáltalán nem inni alkoholos italokat, de főleg év elején azért mégis hasznos lehet egy olyan gyűjtőanyag, ami a legalacsonyabb kalóriájú változataikat veszi sorra. Ha igyekszel jobban odafigyelni a fogásaid energiatartalmára, akkor érdemes megjegyezned az alábbi alkoholos italokat, mert ezek hizlalnak a legkevésbé.

Mennyire rettenetes már az az érzés, amikor az ember jól csinálja az egész napot, és végül az esti buli rontja el az órákon át hősiesen kibírt diétát! Ezért érdemes képben lenni azzal, vajon melyik alkoholfélében hány kalória van, így már reggel belekalkulálhatod a napirendedbe az esti pohár bort. 

Egyáltalán, jó döntés a bor a diétázóknak? Vagy van annál okosabban kiválasztott alkoholos ital is a diéta idejére? Már soroljuk is a legjobb választásokat!

Sok alkoholos ital tele van kalóriával és hozzáadott cukorral, és sajnos hosszú távon mindkettő hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz és más egészségügyi problémák kialakulásához. Tény, hogy a legjobban úgy fogyhatsz, ha teljesen száműzöd a piát a hétköznapjaidból (és hétvégéidből). Ha mégsem tennéd, a jó hír az, hogy számos alacsony kalóriatartalmú lehetőség közül választhatsz anélkül, hogy veszélyeztetnéd fogyásodat.

Íme a 9 legalacsonyabb kalóriatartalmú alkoholos ital!

1. Vodka-szóda

Ez a klasszikus mindössze 133 kalóriát tartalmaz egy 225 ml-es adagban, így ez az egyik legalacsonyabb kalóriatartalmú kevert ital, amit rendelhetsz. Egy kis extra ízt is hozzáadhatsz, ha uborkával vagy mentával díszíted. 

Alternatív megoldásként megpróbálhatod lecserélni a szódát más típusú szénsavas vízre, hogy egy kicsit izgalmasabb legyen.

2. Fehérbor

Mivel minden 5 unciás (150 ml) adag mindössze nagyjából 123 kalóriát tartalmaz, a fehérbor nagyszerű választás lehet, ha az ember csökkenteni szeretné kalóriabevitelét.

3. Hard seltzer

Egyenesen a tengerentúlról érkezik az alkoholos italok legújabb trendje, a hard seltzer – egy áttetsző szénsavas alkoholos ital, jellemzően kissé gyümölcsös ízesítéssel, aminél a kívánt alkohol- és szén-dioxid-szintet fermentációval érik el.

A seltzer frissítő, alacsony kalóriatartalmú alternatívája lehet koktéloknak, söröknek és vegyes italoknak. Bár a kalória pontos értéke az adott márkától és az ital ízétől függően is változik, egy 12 uncia (355 ml) adag mangós ital mindössze 99 kalóriát tartalmaz.

4. Tequila lime-mal

A lime-os tequila nemcsak az egyik legkönnyebben elkészíthető ital, hanem nagyon alacsony kalóriatartalmú is.

Egy adag (42 ml) tequila lime-szelettel mindössze 99 kalóriát tartalmaz. 

5. Világos sör

A hagyományos sörrel összehasonlítva a világos sör gyakran alacsonyabb alkoholtartalmú. Ez jó választás lehet, ha szereted a sör ízét, de éppen diétázol. Míg a pontos kalóriaszám a márkától függően változhat, egy 12 unciás (360 ml-es) doboz világos sör általában körülbelül 104 kalóriát tartalmaz. 

A hatalmas koktélokban annyi kalória van, mint egy hamburgerben
A hatalmas koktélokban annyi kalória van, mint egy hamburgerbenOrbon Alija / Getty Images Hungary

6. Gin és diétás tonik

A gin és tonik keveréke egy régóta népszerű ital, amit hagyományosan úgy készítenek, hogy gin és tonik keverékét öntik egy nagy pohár jégre. Ennek a klasszikus koktélnak a kalóriatartalmát azonban könnyedén csökkentheti az ember, ha a hagyományos tonikot cukor- és kalóriamentes változatra cseréli.

Egy gin és diétás tonik 2 uncia (56 ml) ginnel és 4 uncia (118 ml) diétás tonik vízzel összesen 128 kalóriát tartalmaz. Még jobban csökkentheted a kalóriatartalmat, ha módosítod az ital arányát, hogy több jeget és diétás tonikot tartalmazzon, kevesebb ginnel.

7. Száraz martini

A klasszikus martini ginből és vermutból áll, és általában olajbogyóval vagy citromszeletekkel tálalják.

A kalóriák számának csökkentése érdekében inkább száraz martinit rendelj, ami több gint és kevesebb vermutot tartalmaz. Egy 2,5 uncia (70 ml) ginből és 15 ml vermutból készült száraz martiniben 185 kalória van. 

8. Paloma

A gyönyörű nevű paloma egy olyan frissítő ital, amelyet tequila, lime-lé és grépfrútlé vagy szóda jégen felszolgálásával készítenek. Bár a legtöbb recept egy kevés cukrot is igényel, csökkentheted a kalóriaszámot a cukor kihagyásával, vagy helyette kalóriamentes édesítőszerrel.

Csak 169 kalóriát tartalmazó alacsony kalóriatartalmú paloma készítéséhez keverj össze 42 ml tequilát 186 ml grépfrútlével, jéggel és egy kis lime-lével. Opcionálisan adhatsz hozzá egy csepp grépfrútízű szénsavas vizet is.

9. Rum és diétás kóla

A Cuba Libre néven ismert koktél olyan ital, amelyet a legtöbbször fehér rum és hagyományos kóla párosításával készítenek. A szokásos kóla diétás kólára váltása egyszerű megoldás, amivel bárki egyszerűen csökkentheti a kalóriákat.

Egy 7,5 uncia (225 ml) adag rum és diétás kóla 135 kalóriát tartalmaz, ami körülbelül 33%-kal kevesebb, mint egy hagyományos rum és kóla, így ez is remek alternatíva. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra