Ezért annyira egészséges a rukkola

Rukkolát enni már csak az íze miatt is megéri: egy nektarinnal készült saláta alapjaként is finom, ahogy pestóként pizzákon, tésztaételekben is. Szendvicsekben vagy apróra vágva főtt és tört burgonya ízesítőjeként és frissen, a pizzák tetején is remek. Most az is kiderül, miért érdemes minél többen fogyasztanod belőle.

Egyik kedvencünk csak nálunk viszonylag új ízesítő: ókori római leírásokban már afrodiziákumként emlegették, a népgyógyászat szerint teája a gyomorfekélyt is gyógyíthatja. És ha ez még nem lenne elég, állítólag a köhögést is csillapítja, de szoptatós kismamáknak is ajánlották tejserkentőként. És hogy mire bólintott mindebből rá a tudomány? Már mutatjuk is.

Ezek miatt érdemes minél többször enned rukkolát

Az íze csak az egyik érv, emellett nagyon egészséges is, ráadásul a többi keresztesvirágúval szemben nyersen is kifejezetten finom, sőt. Egy tanulmány megemlíti, hogy a rukkola különösen hatékony segítség lehet a rák elleni küzdelemben, egy metaanalízis pedig összekapcsolta a keresztesvirágúak fogyasztását a rák kockázatának és a betegségből eredő mortalitás csökkentésével.

A rukkolában lévő K-vitamin hiánya növeli a csonttörés kockázatát, és emellett számos áttekintő tanulmány kimutatta, hogy a zöldségfogyasztás, különösen a zöld leveles zöldségeké csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Ez a klassz ízesítő alacsony cukor-, kalória-, szénhidrát- és zsírtartalmú, és számos létfontosságú tápanyagot tartalmaz. 

Ezek mind megtalálhatóak benne:

  • Kalcium: segít a véralvadás normalizálásában. Szükség van rá a csontok egészségének megtartásához, a fogak egészsége miatt, az izmok megfelelő működéséhez is.
  • Kálium: ásványi anyag és elektrolit, amely elengedhetetlen a szív és az idegrendszer működéséhez. A kálium segít csökkenteni a nátrium negatív hatásait, és ezért előnyös lehet a magas vérnyomású emberek számára.
  • Folát: Különösen fontos a terhes vagy terhességet tervező nők számára. 
  • C-vitamin: erős antioxidáns, amely segíti az immunrendszert. Az aszkorbinsav néven is ismert C-vitamin fontos a szövetek egészségéhez és a vas felszívódásához.
  • A-vitamin: szintén erős antioxidáns, amely támogatja az immunrendszert, a sejtek növekedését, az éjjellátást és a szem egészségét. Ahhoz is hozzájárul, hogy immunrendszerünk egészségesen tartsa a vese, a tüdő és a szív működését.

Más zöldségek mellett a rukkola viszonylag sok jótékony nitrátot és polifenolt is tartalmaz. Egy  2014. évi áttekintő tanulmány megállapította, hogy a magas nitrátbevitel csökkentheti a  vérnyomást és az edzés során szükséges oxigénmennyiséget, így javítja a teljesítményt.

És ha ezek után kedvet kaptál egy jó kis rukkolás recepthez, készítsd el ezt a különleges melegszendvicset:

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.