Apró falvak a Balaton-felvidéken, ahol egyszer meg kell fordulnod

Hagyd magad mögött a nyüzsgő Balaton-partot, és töltődj fel a Káli-medence békés falvacskáiban.

Balaton nélkül nincs nyár. A legnépszerűbb úti cél azoknak, akik belföldön nyaralnak, hiszen a strandokon túl a túralehetőségek, a pezsgő városkák, a szőlőhegyekben megbújó borospincék és a helyi alapanyagokból készült finom falatok is vonzóvá teszik. Vannak helyek, amiket a környéken járva lehetetlen kihagyni – a balatonfüredi korzót, a siófoki plázst vagy a keszthelyi kastélyt –, és persze vannak azok a bizonyos apró települések, ahová sokszor a véletlen sodor minket, mégis azonnal belopják magukat a szívünkbe. 

Mindszentkálla

Mindszentkálla egy kis település a Káli-medence szívében, mégsem lehet elégszer visszatérni. A domboldalra felfutó faligetekkel és patchworktakaróként elterülő szántóföldekkel körülölelt parasztházikók jó ideje idecsábítják a fővárosi befektetőket, akik a vidéki báj szellemében varázsolták újjá a belső virágágyásokra néző árkádos tornácokat, zsalus ablakokat és indamintás homlokzatokat. Az egyik kőkerítés autentikus udvart és a környék legjobb fagyizóját, a Kő fagyi?-t rejti, a falu közepén pedig a romkocsmahangulatú Káli-kapocs várja azokat, akik a nyári forróságban megszomjaztak egy pohár fröccsre. A környék túralehetőségei közül pedig érdemes felkerekedni a szomszéd falu határán található szentbékkállai kőtengerhez és ingókőhöz.

Vászoly 

A Balaton-felvidék gyöngyszemét, az apró Vászolyt bebarangolni olyan, mint fellapozni egy mesekönyvet. A háborítatlan béke garantált nádtetős, vadszőlővel futtatott házikói között. A faluban a dús lombkoronájú fűzfák alatt tiszta vizű patak csörgedezik át az utcákon, kertek alatt. Ha követjük a folyásával szemben, kis tisztásra bukkanunk, itt tör fel a Szent Jakab-forrás, ami tavacskává szélesül. A legenda szerint a mélyből feltörő víz szépítő hatással bír. Az árnyas fák alatti füves lankák vagy a tóparti padok tökéletes helyszínei lehetnek egy idilli pikniknek. 

Dörgicse

A Vászoly szomszédságában található Dörgicse templomairól híres. A faluban összesen hét templom található, amiből három többé-kevésbé átvészelte a középkor óta eltelt zivataros századokat. A nyolcszáz évvel ezelőtt épült felsődörgicsei Szent Péter-templomrom szemrevételezése után a falai árnyékában található Dörgicsei Levendula Majorban felfrissülhetünk egy levendulás limonádéval vagy sörrel, megcsodálhatjuk a teraszán túl elterülő levendulást, és akár szedd magad akcióban is részt vehetünk. 

Kékkút

Kékkút neve biztosan mindenki számára ismerős, aki néhanapján ásványvizet vásárol, itt található ugyanis a Theodora forrása, ahol bárki megtöltheti kiürült kulacsát. A település legnagyobb vonzereje mégis a helyi, családi gazdaságokban rejlik. A Levendula Portán a levenduláson kívül csináld magad programok, háztáji állatok és falusi vendégasztal vár, de a porta termékeit is megvásárolhatod. Érdekesség, hogy a gazdaságból érkezik a tej a mindszentkállai fagylaltokhoz. Ha pedig a hűsítő édességeknél tartunk, Kékkúton a Gondor család kecskefarmját sem szabad kihagyni, ahol az általuk készített kecsketejfagylaltokat és kecskesajtokat kóstolhatjuk meg. 

Káptalantóti

A legautentikusabb Balaton-felvidéki élmény egyértelműen a vasárnap reggeli piacozás a káptalantóti Liliomkert Piacon. Minden hétvégén helyi termelők, régiségkereskedők, pékek, képzőművészek és zenészek lepik el a falu határában található standokat. A medvehagymapesztótól kezdve a levendulás kozmetikumokon át kipofozott lócákig mindent megtalálhatunk. Vásárolhatunk egy csokor napraforgót, friss málnát, vesszőkosarat, áfonyatövet, villából hajlított ékszert, talán csak szóló szőlőt, mosolygó almát és csengő barackot nem. Mindenesetre érdemes korán érkezni, tíz órára ugyanis már szinte lehetetlen megmozdulni a kis sikátorokat elözönlött tömegben. 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.