13 kis lépés neked, nagy jótétemény a Földnek

Korábban megtippelték, mennyi ételt pazarlunk majd 2020-ban, de úgy tűnik, a becslés túlságosan optimistára sikerült. Mutatjuk, milyen apró lépésekkel tehetsz azért, hogy ne növeld a kidobott ételek mennyiségét, és a jó döntéseid következtében egy kicsit zöldebb legyen a bolygó.

A korábban becsült adatokhoz képest kétszer annyi élelmiszer, az emberi fogyasztásra rendelkezésre álló összes élelmiszer egyharmada kerül a kukába – állítja egy nemrégiben készült tanulmány, amelyet a PLOS One oldalán publikáltak.

És ez nem csak a gazdagok problémája: a szerzők becslése szerint a szegény és közepes jövedelmű országokban a fogyasztók szintén pazarolni kezdenek, amint a napi egy főre jutó jövedelmük legalább 6,70 dollárra növekszik. Az éghajlati szakértők ezt világszerte az egyik legfontosabb fenntarthatósági problémának tartják, ezért az ENSZ környezetvédelmi programjának ambiciózus célja az, hogy 2030-ig az összes élelmiszer-pazarlás felét megszüntesse.

A szervezet becslése szerint az éves élelmiszer-pazarlás 1,3 milliárd tonna, aminek a pénzben kifejezett értéke körülbelül 1 billió dollár. Ennek egy része az otthonokban, másik fele az áruházak polcain romlik meg. Az elpazarolt élelmiszerek előállításához szükséges erőforrások szén-dioxid-kibocsátása körülbelül 3,3 milliárd tonna – írja a témával foglalkozó cikkében a CNN

A Healthline összeszedte a legfontosabbakat, amik segíthetnek abban, hogy zöldebb és takarékosabb döntéseket hozz. Az ételek, az alapanyagok kidobásával ugyanis nem csak pénzt pazarolsz, hiszen a kiselejtezett ételeket a hulladéklerakókba küldik, ahol rothadni kezdenek és metángázt termelnek, amely a második leggyakoribb üvegházhatású gáz. Vagyis az ételek kidobása hozzájárul az éghajlatváltozáshoz, miközben apró lépésekkel, kicsit jobb döntésekkel egyszerűen tehetnénk az egyre fenyegetőbb károkat okozó probléma ellen.

#1 Vásárolj intelligensen!

A legtöbb ember több ételt szokott vásárolni, mint amennyire szüksége van, ám te dönthetsz a gyakoribb boltba járás mellett, vagy úgy is, hogy felhasználod az összes ételt, mielőtt újra bevásárolni mennél. Ezenfelül próbálj meg készíteni egy listát a megvásárolandó élelmiszerekről, és ragaszkodj ahhoz, ami a listán van. Ez segít csökkenteni az impulzusvásárlást és vele együtt az élelmiszer-pazarlást is.

#2 Tárold helyesen az ételeket!

A nem megfelelő tárolás óriási pazarlást eredményez. Sokan nem is tudják, hogyan kell tárolni a gyümölcsöt és zöldséget, ami korai éréshez és végül az élelmiszerek megromlásához vezethet.

A burgonyát, a paradicsomot, a fokhagymát, az uborkát és a hagymát például soha nem szabad hűteni, célszerűbb őket szobahőmérsékleten tartani. Fontos ezenkívül azoknak az ételeknek az elkülönítése, amelyek több etiléngázt termelnek azoktól, amelyek nem – ez egy másik nagyszerű módja az élelmiszerromlás csökkentésének. Az etilén elősegíti az élelmiszerek idő előtti érését és romlását.

Az ételek, amelyek érett etiléngázt állítanak elő, a következők:

  • banán
  • avokádó
  • paradicsom
  • sárgadinnye
  • őszibarack
  • körte
  • zöldhagyma

Az idő előtti romlás elkerülése érdekében tartsd távol ezeket az ételeket az etilénérzékeny termékektől, például burgonyától, almától, leveles zöldségektől, bogyósoktól és paprikától.

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

#3 Tanuld meg megmenteni az ételeket!

Ha valamit nem használsz fel, számos módszer van arra, hogy elkerült a megromlását. 

A savanyítás, szárítás, befőzés, erjesztés, fagyasztás és aszalás mind olyan módszerek, amelyekkel az ételek hosszabb ideig elállnak, így egyrészt máskor is élvezheted őket, másrészt csökkented a hulladék mennyiségét is.

#4 Ne légy perfekcionista!

Ha csak a tökéletes formájú zöldségeket veszed meg, azzal is hozzájárulsz az élelmiszer-pazarláshoz.

A hibátlan gyümölcsök és zöldségek iránti kereslet arra késztette a fő élelmiszerbolt-láncokat, hogy csak a látszatra tökéletes termékeket vásárolják meg a termelőktől. Ez ahhoz vezet, hogy rengeteg, talán nem tökéletes külsejű, de teljesen jó minőségű zöldség és gyümölcs kerül a kukába. Néhány boltban is vannak már kifejezetten kedvezményesen árult „csúnya” gyümölcsök és zöldségek, de a termelőknél is találsz belőlük. 

#5 Legyen rend a hűtődben!

Könnyebben elkerülöd a pazarlást, ha rend van a hűtődben és pontosan rálátsz mindenre, ami benne van. Így előbb észreveszed és nagyobb eséllyel használod fel azt az alapanyagot, amire rendetlenség esetén talán csak néhány nappal a megromlás után bukkannál rá.

Befőttet és üres üvegeket többnyire nem kötelező hűteni.
Befőttet és üres üvegeket többnyire nem kötelező hűteni.Csondy / Getty Images Hungary

#6 Mentsd meg a maradékokat!

Ha a maradékot átlátszó üvegtartályban tárolod, akkor kisebb eséllyel feledkezel meg róla – szól a tanács. Még szerencsésebb, ha kijelölsz egy olyan napot, amikor nem főzöl, hanem csak a maradékokban gondolkodsz egész nap. Így nemcsak pénzt, időt is megtakarítasz.

#7 Edd meg a héját és a bőrét!

Az emberek gyakran eltávolítják a gyümölcs, a zöldség héját és a csirke bőrét. Pedig az alma héja például nagy mennyiségű rostot, vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat tartalmaz, a maradék zöldségek és húsok pedig alkalmasak arra, hogy alaplevet készíts, amiből később klassz mártásokat, krémleveseket dobhatsz össze pillanatok alatt. 

#8 Edd meg a sárgáját is!

Na és persze a fehérjét is... Vannak olyan receptek, amelyek csak egyik vagy másik felét igénylik a tojásnak. Ha ilyet készítesz, próbálj meg egy olyat is összedobni mellé, ami a kidobásra szánt sárgáját vagy fehérjét is felhasználja, így nem termelsz fölöslegesen szemetet. 

#9 A turmixokban a csúnyább darabok is elférnek

Egy jó reggeli smoothie-nál nincs is egészségesebb, és még jobb, ha néhány olyan zöldség- és gyümölcsdarab is kerül bele, amiket nem használnál fel másra. A cékla, az eper és a sárgarépa főzésből kimaradt részei tökéletesen elférnek a turmixokban. 

Néhány perc hangzavar, de megéri.
Néhány perc hangzavar, de megéri.Matt Lincoln / Getty Images Hungary

#10 Kontrolláld az adagokat!

Gyakran túl sokat főzünk, így végül túl sokat ki is dobunk az ételekből. Sokunknak segítségére lehet, ha átgondoljuk, vajon nem túl sok-e a mennyiség, amit készítünk, nem főzünk-e automatikusan maradékokat is egy-egy ebéd elkészítésekor. De persze a maradékot sem kell feltétlenül kidobni: sokszor egy kis kreativitással és internetes böngészéssel egy rakás új fogást összedobhatunk belőle. 

#11 A fagyasztó a barátod

Az élelmiszerek fagyasztása az egyik legegyszerűbb mód a tartósításra, és a fagyasztásra alkalmas ételek sora szinte végtelen. A süteményektől az alapleven át egészen a pörköltekig és zöldfűszerekig minden elfér egy nagyobb fagyasztóban.

#12 Komposztálj, ha tudsz

A megmaradt ételek komposztálása hasznos módja a maradék újrahasznosításának. Bár nem mindenkinek van elég helye szabadtéri komposztáló kialakítására, ám akiknek nagy kertje van, érdemes végiggondolnia a komposztálás előnyeit, amivel a különböző szerves anyagok termőfölddé alakíthatók.

#13 Készíts házi kozmetikumokat!

Tojássárgájából, avokádóból, kávézaccból és rengeteg más, otthon található alapanyagból készülhetnek maszkok, testradírok és pakolások – még olyanokból is amiket megenni már nem lenne kedvünk. Ha ezeket használod, nemcsak a kozmetikumok árán spórolsz, de a bolygóért is tettél valamit

Oszd meg másokkal is!
Mustra