Németh László öngyilkosságot kísérelt meg egy fiatal lány miatt

Németh László 1918-ban egy kamasz fiú minden rajongásával szeretett be a nála négy évvel fiatalabb Démusz Ellába, aki ekkor még túl fiatal volt a fiú érzelmeinek viszonzásához.

Az író 17 éves volt, amikor a rokonainál töltötte a nyarat Gödöllőn. Itt találkozott a 13 éves Ellával, aki azonnal rabul ejtette a szívét. A lányt apácák nevelték, ezért Németh Lászlónak egy évet kellett várnia, hogy újra láthassa őt, közben pedig egyre erősebbé vált az idealizált szerelem érzése.

A fiatal szerelmes

Németh László már fiatalon eldöntötte, hogy ő a lehető legtisztább szerelmet fogja érezni, amikor találkozik azzal a lánnyal, aki ezt kiérdemli. A világháború alatt édesapja hadifogságba került, és távollétének hosszú évei alatt felesége udvarlót tartott, amit a fiatal Németh László rossz szemmel nézett, hiszen ő hősként tekintett édesapjára.

Egy éven keresztül odaadó szerelmének bizonyítékaival – szerelmes levelekkel – halmozta el Ellát, aki a találkozásukat követő nyárra szép és csinos fiatal lánnyá cseperedett. Németh László érzései nem változtak, ezért amikor meglátta a lányt egy másik fiú oldalán, összeomlott. Öngyilkos akart lenni, de a fegyver, amit maga ellen fordított, nem sült el. Ellának azonban imponált meggondolatlansága, és másnap eldicsekedett vele a társaságban, ezzel pedig annyira megsértette a fiú önérzetét, hogy négy évig nem beszéltek.

A másik vőlegény

Ez alatt az idő alatt Németh elkezdte a bölcsészkart, majd átiratkozott az orvosi egyetemre, ahol megszerezte a diplomáját. Ellát mégsem tudta kiverni a fejéből. Egy rokonától tudta meg aztán, hogy a nő férjhez menni készül, de mielőtt kimondaná az igent, találkozni szeretne vele.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Az író Gödöllőre utazott, ahol hamar kiderült, hogy egyikük sem tudta elfelejteni a másikat. Ella elhagyta a vőlegényét, és Németh Lászlónak mondta ki az igent. Hat lányuk született, Németh pedig a kortársai által is nagyra tartott, befutott író lett, úgy tűnt, nem is lehetne nagyobb a boldogságuk. A házasság azonban hamarosan megromlott: kiderült, hogy nincs bennük annyi közös tulajdonság, mint gondolták.

Németh László és Démusz Ella
Németh László és Démusz Ella

Németh a világválság idején önkéntes szegénységbe akarta száműzni önmagát és a családját. „Ilyen nyomorult, pusztuló népnek írója csak szegénységben élhet” – írta. Vele szemben Ella szerette volna gyerekeinek a biztos családi hátteret megteremteni, ezért szembement férje akaratával – kölcsönökből építtetett házat a Törökvész úton. Németh ezt soha nem tudta megbocsátani, kiábrándultságából született a Bűn című regénye.

Inkább veled, mint nélküled

„Most hámlott le rólam ifjuságom két tévedése. Az egyik az volt, hogy egy Démusz-lányból Németh Lászlónét; a másik, hogy a magyarságból európai nemzetet akartam csinálni. Mind a két kísérlet eleve reménytelen volt” – vallotta Németh László 22 év házasság után feleségéről. A válás gondolata mégsem merült fel, vagy ha mégis, sosem léptek a tettek mezejére. Valami összetartotta őket.

Felesége amellett, hogy ápolta, férje minden pillanatát beosztotta betegsége idején: megmondta, hogy a férfi mit olvashat, vagy hogy kivel találkozhat. Németh László ebben az időben írta a következő sorokat Ellának: Három közös alkotás őrzi az együtt s néha egymás ellen végigküzdött évtizedek eredményét. De akármilyen szép a család, jelentős a mű, legcsodálatosabb alkotásunk mégis: a viszonyunk... A te vetélytársad nem egy másik nő volt, hanem az Ideál, a Szerep. Nem illettünk össze, egy kapcsolat erejét, gyengéjét nem az mutatja meg, hogy mennyire rángatják, hanem hogy mekkora rángatás nem képes elszakítani.”

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116 123-as vagy a 06 80 820 111-es telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek